Nemes László

Születési dátum:
1937.12.28.
Születési hely:
Szeged
Halálozási dátum:
2021.12.01.
Végzettség, szakképesítés:
 • gépészmérnök - NME - 1964.
 • irányítástechnikai szakmérnök - BME - 1969.
 • Tudományos fokozat:
  MTA kandidátusa - 1983.

  A Szerszámgépipari Művek Fejlesztő Intézetében (SZIMFI) a számjegyes vezérlések kutatásával, majd a Villamos Automatika Intézetben (VILATI) a pályavezérlések fejlesztésével bízták meg.

  1970-ben az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézetbe (SZTAKI) hívták, hogy a szerszámgépek számítógépes vezérléseinek kutatását vezesse.
  Az 1973-1974 években a Tokiói Műszaki Egyetemen az ipari robotok számítógépes vezérlését tanulmányozta.

  A SZTAKI-ba visszatérése után az Integrált Gyártórendszerek Számítógépes vezérlésének kutatását vezette, majd irányítása alatt a Csepeli Szerszámgépgyárban megvalósították az öt gépből és egy köztük mozgó, munkadarab cserélőből álló IGY630 gyártórendszer számítógépes vezérlését. A vezetése alatt álló csoportban kifejlesztett DIALÓG mikroprocesszoros szerszámgép vezérlő nemzetközi elismerést aratott. A vezérlő berendezést az Elektronikus Mérőkészülékek Gyára (EMG) a magyar ipar számára sorozatban gyártotta.

  A SZTAKI-ban az általa vezetett Gépipari Automatizálási Főosztályon kiemelkedő tudományos és ipari eredmények születtek a számítógéppel segített tervezés, robotika, diagnosztika és számítógéppel segített gyártás területeken. Az öttengelyes pályavezérlés kidolgozásáért és ipari bevezetéséért kollegáival együtt Állami Díjjal tüntették ki.

  Főosztályán képzőművészek számára díjmentes számítógép-hozzáférési lehetőséget biztosított. Az ott alkotott digitális művészeti alkotásokból a Szépművészeti Múzeum 1986-ban kiállítást tartott.

  1987-ben meghívást kapott az Ausztrál Állami Tudományos és Ipari Kutató Szervezettől (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, CSIRO), hogy főosztályvezetői minőségben az ipari és bányászati automatizálási munkákat irányítsa. Bernus Péterrel közösen megalkották az Általános Vállalati Referencia Architektúrát (GERAM), amely az idevonatkozó ISO szabvány alapja lett.

  A komplex rendszerek elméleti kutatásáért felelős tudományos igazgatóként ment a CSIRO-tól nyugdíjba 2007-ben.

  Az ausztrál Műszaki és Mérnöki Tudományos Akadémia (ATSE) tagja. Számos nemzetközi munkacsoportnak volt az elnöke. Hét könyvnek/monográfiának a társszerzője; több mint 100 tudományos cikke jelent meg. 6 szabadalomnak a társszerzője.

  Kitüntetései: Állami Díj (megosztott, 1985); Kiváló Feltaláló (4 alkalommal); IFIP Silver Core (International Federation for Information Processing, 1989).


  Létrehozva: 2020.05.02. 11:30
  Utolsó módosítás: 2024.01.20. 20:38