Nagy Miklós (1946)

Születési dátum:
1946.04.16.
Születési hely:
n.a.
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - Budapesti Műszaki Egyetem - 1971.

 • Az egyetem elvégzése után az MTA Számítástechnikai Központjában (SZK) kezdi pályafutását, mint fejlesztő mérnök. Később az utódintézményben, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetben (SZTAKI) folytatja munkáját.

  A kezdetektől, 1986-tól fontos szerepet kap az Információs Infrastruktúra Fejlesztési (IIF) Programban, amelynek célja, hogy korszerű infrastruktúrát és alkalmazási környezetet, tartalom-generálási és -elérési hátteret biztosítson a magyar felsőoktatás, a kutatás, és a közgyűjtemények számára. 1990-től az IIF Programiroda vezetőjeként szervezi, irányítja a programot. Később a program kiszélesedik és nyolc minisztérium, valamint az MTA képviselői által létrehozott Program Tanács felügyeli a fejlesztést.

  2004-től alapító-igazgatója az Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési, vagyis a NIIF Intézetnek; amelyen belül az NIIF Koordinációs Iroda az ő irányításával fogja össze a műszaki és szervezési feladatokat. a NIIK Programja vezető szerepet játszik a legmodernebb hálózati technológiák magyarországi elterjesztésében, ezáltal meghatározó szerepe van az informatika országos fejlődésében is.

  A Programban 2016-ben már több mint 700 tagintézmény vesz részt és mintegy kétmillió felhasználót szolgál ki. Az Európa élvonalába tartozó, országos informatikai infrastruktúrát fejlesztő és működtető NIIF Intézet 2016. szeptemberben a kormány döntése alapján megszűnt. Ettől kezdve Nagy Miklós az NIIF Program parlamentjeként működő Hungarnet Egyesület főtitkára.

  Hosszú évek óta a vezetésével szervezik hazánk kiemelkedően fontos informatikai rendezvényeit, a Networkshop konferenciákat. Az 1997-ben alapított Magyar Internet Társaság (MITE) alapító tagja. 2014 óta az Internet Society European Chapters Coordination Council teljes jogú tagja. Az NJSZT volt alelnöke.

  Kitüntetései: Neumann-díj (NJSZT, 2001); Puskás Tivadar díj (Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület, 2013); Hungarnet-díj (Hungarnet, 2016); a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje (2016).


  Létrehozva: 2018.08.31. 13:05
  Utolsó módosítás: 2020.01.07. 19:16