Nagy Miklós (1946)

Születési dátum:
1946.04.16.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1971.

 • Az egyetem elvégzése után az MTA Számítástechnikai Központjában (SZK) kezdi pályafutását, mint fejlesztő mérnök. 1987-ig az utódintézményben, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetben (SZTAKI) folytatja munkáját.

  A kezdetektől, 1986-tól fontos szerepet kap az Információs Infrastruktúra Fejlesztési (IIF) Programban, amelynek célja, hogy korszerű infrastruktúrát és alkalmazási környezetet, tartalom-generálási és -elérési hátteret biztosítson a magyar felsőoktatás, a kutatás, és a közgyűjtemények számára. 1990-től az IIF Programiroda vezetőjeként szervezi, irányítja a programot. Később a program kiszélesedik és nyolc minisztérium, valamint az MTA képviselői által létrehozott Program Tanács felügyeli a fejlesztést.

  2006-ban alapító-igazgatója az Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési, vagyis a NIIF Intézetnek; amelyen belül az NIIF Koordinációs Iroda az ő irányításával fogja össze a műszaki és szervezési feladatokat. Fejlesztő és szolgáltatás irányító tevékenysége a hálózati, a middleware, a számítási és a kollaboratív infrastruktúrák terén valósul meg. A NIIF Hírlevél főszerkesztője.
  A NIIK Programja vezető szerepet játszik a legmodernebb hálózati technológiák magyarországi elterjesztésében, ezáltal meghatározó szerepe van az informatika országos fejlődésében is. A Programban 2016-ben már több mint 700 tagintézmény vesz részt és mintegy kétmillió felhasználót szolgál ki.
  Az Európa élvonalába tartozó, országos informatikai infrastruktúrát fejlesztő és működtető NIIF Intézet 2016. szeptemberben a kormány döntése alapján megszűnt; ettől kezdve az NIIF Program parlamentjeként működő Hungarnet Egyesület főtitkáraként tevékenykedik.

  Hosszú évek során a vezetésével szervezik hazánk kiemelkedően fontos informatikai rendezvényeit, a Networkshop konferenciákat; a Programbizottság tagja, a konferenciák titkára. Az 1997-ben alapított Magyar Internet Társaság (MITE) alapító tagja. 2014 óta az Internet Society European Chapters Coordination Council teljes jogú tagja. Az MTA Számítástechnikai és Informatika Alkalmazási Bizottság tagja. Az NJSZT volt alelnöke.

  Kitüntetései: Neumann-díj (NJSZT, 2001); Puskás Tivadar díj (Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület, 2013); Hungarnet-díj (Hungarnet, 2016); a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje (2016).


  Létrehozva: 2018.08.31. 13:05
  Utolsó módosítás: 2020.05.06. 09:54