Nagy M. Zoltán

Születési dátum:
1957.06.10.
Születési hely:
Nagykarácsony
Végzettség, szakképesítés:
 • programtervező matematikus - ELTE - 1981.
 • Tudományos fokozat:
  egyetemi doktor - leedsi egyetemen működő Maxwell Institue

  Egyetemi tanulmányai mellett, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Szervetlen Kémia tanszékén kezdett el foglalkozni kémiai szerkezetek kezelésének problémájával. Az egyetem befejezése után szellemi szabadfoglalkozásúként, szerződéssel dolgozott az MTA Központi Kémiai Kutatóintézetében, kémiai részszerkezetek keresésére szolgáló rendszer fejlesztésén.

  1987-től a frankfurti Beilstein Institute-nál folytatta a kémiai szerkezetek kezelésével kapcsolatos munkáit. A munka során szoros kapcsolatot épített ki a leedsi egyetem kémiai tanszékével. Ennek kapcsán számos magyar doktori ösztöndíjas szerezett doktori címet a leedsi egyetemen működő Maxwell Institute keretében.

  1989-től két és fél éven keresztül dolgozott a Maxwell Orbit Infoline cégnél az Amerikai Egyesült Államokban kémiai részszerkezetek keresésének online szolgáltatásán.

  1992-ben Kozics Sándorral közösen megalapította a Cardinal Számítástechnikai Kft.-t. 2005-től egyedül irányítja a céget. A Cardinal Kft. Magyarországon elsőként kínált a bankoknak olyan rendszert, amelyen keresztül ügyfeleik elektronikusan intézhetik banki ügyeiket. Az első években elsősorban a bankok céges ügyfelei használták a rendszert, de az Internet megjelenésével a szolgáltatást kiterjesztették a magánügyfelek részére is. Ezt a rendszert ma már 14 bank és több mint 110 takarékszövetkezet használja Electra, Spectra, SpectraNet, NetBank, PCBankár, PC Kontakt néven. A szolgáltatást kb. 100.000 cég és 600.000 magánszemély veszi igénybe banki ügyeik elektronikus intézésére. Ennek speciális változatát használja a KELER Zrt. az értékpapír kereskedés utáni elszámolások, valamint a Magyar Államkincstár az államigazgatási intézmények átutalásainak kezelésére.

  A Cardinal Kft. másik üzletága a dokumentum feldolgozás, a dokumentumkezelés. A dokumentumok kezelésére szolgáló CRAFT rendszert is elsősorban bankok és biztosítók használják. A nagyobb pénzintézeteknél naponta több ezer dokumentumot dolgoznak fel hatékonyan a CRAFT rendszer segítségével.

  Kitüntetései: Erdey László-díj kémiai analitikai kutatásért (MTA), Kalmár-díj (NJSZT, 2009).


  Létrehozva: 2015.12.19. 11:07
  Utolsó módosítás: 2024.03.23. 19:38