Meskó Bertalan

Születési dátum:
1984.11.26.
Születési hely:
Debrecen
Végzettség, szakképesítés:
 • orvos - DOTE - 2009.
 • Tudományos fokozat:
  PhD - 2012. - DE

  Az egyetemet Weszprémi-díjjal jutalmazva fejezte be (2009). PhD fokozatát a klinikai genomika területén szerezte.

  Az orvosi és a technológiai szemlélet egyesítéseként 2012-ben új szakmát alkotott „orvosi jövőkutató” (medical futurist) néven, amelynek küldetése, hogy a hasznos technológiai újításokat úgy vigyék be a mindennapi klinikai gyakorlatba, hogy közben megőrzik a személyes beteg-orvos viszonyt. Utóbb a mesterséges intelligencia klinikai használata és a digitális egészségügyi technológiák beteg-orvos viszonyra gyakorolt hatása, illetve ezek jövőbeli változásai állnak kutatásának fókuszában.

  Több mint 500 előadást tartott a jövő orvoslásáról neves intézményekben (Yale, Stanford, Harvard egyetemek, Egészségügyi Világszervezet Központja). A Singularity University által a NASA központjában szervezett exkluzív Futuremed kurzuson is előadó volt. Szakértője volt több kormánynak, a WHO-nak és az Amerikai Orvosi Szövetségnek (American Medical Association) – főként a mesterséges intelligencia biztonságos orvosi használata vonatkozásaiban.
  Megjelent cikke a jövő orvoslásáról a CNN főoldalán, megemlítették a New York Times-ban, a TIME magazinban, a FORBES-ban, és a BBC-ben is. Tudományos publikációi jelentek meg a British Medical Journal-ban, a Nature-ben és rangos nemzetközi orvosi szaklapokban.

  Rendszeresen tart kurzusokat a budapesti Semmelweis Egyetemen (SE). A Magyar Tudományos Akadémia Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottságának tagja. A The Medical Futurist Institute (orvosi jövőkutató intézmény) vezetője. 2013-ban megkapta az NJSZT Kemény János-díját.

  És ami még fontos
  • Egyedüli magyarként bekerült a jövő egészségügyét meghatározó innovátorok nemzetközi “Future Health 100” listájába; míg 2016-ban a digitális egészségügy legnagyobb hatású szakértőjének választották. A Forbes a „30 legsikeresebb 30 év alatti fiatal”, a Kreatív Magazin pedig a „25 legkreatívabb magyar” közé választotta 2013-ban. A Mensa HungarIQa tagja.
  • Az Egyesült Államokban 2014-ben megjelent The Guide to the Future of Medicine című könyve az Amazon globális top 100-as listájába is bekerült. Emellett a világ első, a közösségi média klinikai használatáról szóló kézikönyvének szerzője (Social Media in Clinical Practice, Springer, Egyesült Királyság, 2013.).
  • Webicina.com nevű szolgáltatásával, amit a Wall Street-en is bemutatott New York-ban, elnyerte a Svéd Iparkamara „Gran Prize” nagydíját 2013-ban.
  • Hivatalos ún. Superforecaster státusza van a Good Judgment Inc. nemzetközi jövőkutatói közösségben.

  Létrehozva: 2023.03.28. 10:28
  Utolsó módosítás: 2024.03.23. 18:31