Meskó Bertalan

Születési dátum:
1984.11.26.
Születési hely:
Debrecen
Végzettség, szakképesítés:
 • általános orvos - DE - 2009.
 • Tudományos fokozat:
  PhD - 2012 - DE Orvostudomány

  2009-ben orvosként végzett a Debreceni Egyetemen (DE) Weszprémy díjasként, majd 2012-ben PhD fokozatot szerzett a klinikai genomika területén.

  2008-tól ügyvezető igazgatója a Webicina Kft.-nek, ami az első olyan online szolgáltatást fejlesztette ki, amely lehetővé teszi a közösségi média orvosi forrásainak kutatását orvosnak és betegnek egyaránt. Emellett világkongresszusok kiemelt előadója; több mint 500 előadás fűződik nevéhez a jövő orvoslásáról a Yale, Stanford és Harvard Egyetemektől egészen az Egészségügyi Világszervezet központjáig. A Singularity University által a NASA központjában szervezett exkluzív Futuremed kurzus előadója.

  A Semmelweis Orvostudományi Egyetemen rendszeresen tart kurzusokat. 2009-ben forradalmasította az orvosi kurrikulumot (amely tanterv, mint dokumentum, hozzávéve a tervezett tanítás minden szellemi és tárgyi eszközét); bevezette a digitális íráskészség oktatását a medikusok számára, valamint ingyenes online kurzust indított a közösségi média hatékony és biztonságos használatáról.

  Az orvosi és a technológiai szemlélet egyesítéseként, 2012-ben új szakmát alkotott „orvosi jövőkutató” (medical futurist) néven, amelynek küldetése, hogy a hasznos technológiai újításokat behozza a mindennapi klinikai gyakorlatba úgy, hogy az egyre innovatívabb technológiák használata egyben lehetővé tegye a személyes beteg-orvos viszony megőrzését.

  2013-ban létrehozta az orvosi jövőkutató Medicalfuturist.com platformot, amelynek célja a digitális technológiák és a mindennapi orvoslás közötti űr csökkentése.

  2017-től a The Medical Futurist Institute vezetője.

  Az MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottságának tagja.

  2013-ban megkapta az NJSZT Kemény János-díját.

  És ami még fontos
  • Egyedüli magyarként a jövő egészségügyét meghatározó innovátorok nemzetközi Future Health 100 listájába került be. A Mensa HungarIQa tagja. A Kreatív Magazin a „25 legkreatívabb magyar”, a Forbes pedig a „30 legsikeresebb 30 év alatti fiatal” közé választotta 2013-ban, míg 2016-ban a digitális egészségügy legnagyobb hatású szakértőjének választották.
  • Megjelent már cikke a jövő orvoslásáról a CNN főoldalán, megemlítették már a New York Times-ban, a TIME magazinban, az Al Jazeera-n és a Scientific American lapjain is.
  • Webicina.com nevű szolgáltatásával – amit a Wall Street-en is bemutatott New York-ban, illetve amely elnyerte a Svéd Iparkamara „Gran Prize” nagydíját 2013-ban – a világ egyetlen olyan ingyenes webszolgáltatását hozta létre, amely lehetővé teszi a közösségi média orvosi forrásainak kutatását orvosnak és betegnek egyaránt.
  • Az Egyesült Államokban 2014-ben megjelent „The Guide to the Future of Medicine” című könyve az Amazon globális top 100-as listájába is bekerült. Emellett a világ első, a közösségi média klinikai használatáról szóló kézikönyvének szerzője (Social Media in Clinical Practice, Springer, Egyesült Királyság, 2013.).

  Létrehozva: 2018.07.10. 11:06
  Utolsó módosítás: 2020.09.24. 22:03