Méder István

Születési dátum:
1951.06.25.
Születési hely:
Kolozsvár
Halálozási dátum:
2023.01.02.
Végzettség, szakképesítés:
 • számítástechnikai mérnök - Institutul Politechnic Bucuresti (Románia) - 1975.

 • Első munkahelye egy bukaresti periféria elemeket gyártó cég (Intrepinderea de echipamente periferice) volt (1975-1977). Nevéhez kapcsolódik az első román monitor (display) sorozat gyártásának elindítása.

  1977-ben áttelepült Magyarországra. Ettől kezdve 2007-ig az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) munkatársa volt. Első munkája nagy sebességű lézerprinter vezérlő-elektronikájának tervezése volt. Ezután a 8 bites Syster személyi-számítógép fejlesztésében és a Budapesti Elektroakusztikai Gyár-beli (BEAG) gyártásba vitelében vett részt.
  A Primo iskolai számítógép egyik tervezője. Ismertebb fejlesztései még: a Liliput szuper PC nagy-méretű raszter-grafikus kártyája több változatban; nagysebességű X.25-ös kapcsológép (HBOX+) sebességváltós PAL áramkörének állapotgépe.

  1989-ben Calgary-ba (Kanada) ment dolgozni a Willowglen Systems nevű – SCADA mérésadatgyűjtéssel, kiértékeléssel, megjelenítéssel foglalkozó – kis céghez, amely szovjetunióbeli projektjükhöz keresett oroszul és angolul is beszélő szakembereket. A Tengizbe (Szovjetunió) telepített SCADA rendszerek üzembehelyezése, ellenőrzése, programozása és fejlesztése volt a feladata két évig.

  Hazatérve, XILINX áramkörök tervezését végezte (ezek lehetővé tették IBM-PC kompatibilis IP routerekben használt X.25 kommunikációs és filmes eszközöknél használt AD/DA kártyák létrejöttét).

  És ami még fontos

  • 2 gyermeke, 5 unokája van. (2023-as adat)
  • Mérnöki tudásának matematikai megalapozottságát mutatja a Gondolkodás iskolája felnőtteknek kiírt pályázaton elért eredménye (1978); és az n-dimenziós Püthagorasz tétel egy bizonyítása (2010).
  • A SZTAKI vitorlás szakosztályának tagja volt, ebben a minőségében elkötelezett, kiváló sportember volt. (Fia hajóját is ő készítette fel és követte végig 3 éves egyszemélyes kis hajós Föld körüli útján.)


  Létrehozva: 2023.03.14. 12:36
  Utolsó módosítás: 2024.05.25. 20:06