Máray Tamás

Születési dátum:
1964.07.30.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1988.
 • informatikus szakmérnök - BME - 1990.
 • Tudományos fokozat:
  egyetemi doktor - 1992. - BME

  Egyetemi tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán (BME VIK) végezte; itt szerzett másoddiplomát informatikából, és doktori címét is itt védte meg.

  1993 decemberében létrehozta Magyarország első webszerverét; és nevéhez fűződik többek között az új generációs internet protokoll (IPv6) magyarországi alkalmazásával kapcsolatos kutatások megkezdése, az első magyar kutatási célú szuperszámítógép létrehozása és az IP (internetprotokoll) alapú videokonferencia rendszerek hazai bevezetése is.

  2000-től 2016-ig a magyar felsőoktatási és kutatói hálózat, az NIIF (Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési program) műszaki igazgatóhelyettese volt.
  2020-ban a vezetésével jött létre a magyar HPC (High Performance Computing) Kompetencia Központ (HPC@hu).

  2023-tól a Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (SZTAKI) munkatársa, ahol a Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Kutatólaboratóriumának (LPDS) munkájában vesz részt; többek között kvantum-számítástechnikával foglalkozik.

  Csaknem 2 évtizeden át tanított a BME VIK-en is; valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karán (PPKE ITK) is tartott előadásokat számítógép hálózatokról.
  Több hazai és nemzetközi szakmai szervezetben lát el tisztséget.

  És ami még fontos
  • Két gyermek édesapja. (2024-es közlés)
  • Szabadidejében sokat foglalkozik klasszikus zenével, operával.
  • Több vezető hazai kórusban énekelt/énekel.

  Létrehozva: 2024.05.23. 11:15
  Utolsó módosítás: 2024.05.31. 15:00