Levendovszky János

Születési dátum:
1960.06.14.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1986.
 • Tudományos fokozat:
  MTA doktora - 2004 - Informatikai tudományok

  2004-től a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) egyetemi tanára, 2001-től 2017-ig a Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) tudományos és innovációs dékánhelyettese. 2018-tól a BME tudományos és innovációs rektorhelyettese, illetve 2008-tól a BME Informatikai Tudományok Doktori Iskola vezetője.

  Számos amerikai, távol keleti és európai egyetemen (Florida Institute of Technology, Katholieke Universiteit Leuven, Kyungpook National University, Vilnius Gediminas Technical University stb.) volt vendégprofesszor.

  Szakterületei: adaptív jelfeldolgozási algoritmusok, sztochasztikus modellezés, kommunikációs hálózatok protokolljainak optimalizálása, statisztikus erőforrásmenedzsment, algebrai kódelmélet. Tudományos munkásságában az elméleti- és algoritmikus módszereket köti össze a fontos gyakorlati alkalmazásokkal. Jelentősebb eredményei a csomagkapcsolt hálózatok algoritmusaihoz kapcsolódik. Egyúttal a neurális hálózatokkal és mesterséges intelligenciával támogatott magas frekvenciájú kereskedést fejlesztett ki a Morgan Stanley céggel közös kutatásokban.

  Elméleti kutatásaiból a gyakorlatban is alkalmazható módszerek keletkeztek, amelyeket piacvezető multinacionális cégek hasznosítanak (pl. Ericsson, Morgan Stanley.). Több nagy USA és EU projekt vezetője (Ben Franklin Fund – Central Pennsylvania, Copernicus Project).

  A BME Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program (FIKP) Mesterséges Intelligencia kutatásainak vezetője. A European University Association, Innovation Expert Group tagja, illetve a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) projekt szakmai vezetője.

  Összesen 9 nagy nemzetközi, 5 ipari, 3 hazai informatikai projekt vezetője. Számos folyóiratcikk, könyvfejezet és konferencia kiadvány szerzője.

  Kitüntetése: a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztje (2006).


  Létrehozva: 2020.06.14. 18:52
  Utolsó módosítás: 2021.03.23. 13:31