Langer László

Születési dátum:
1947.05.19.
Születési hely:
Budapest
Halálozási dátum:
1997.01.17.
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1970. (Műszer- és szabályozástechnika szak)

 • Már egyetemi tanulmányai alatt bekapcsolódott a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Villamosmérnöki Kar (VIK) Folyamatszabályozási Tanszéken üzemelő ODRA 1013 számítógéppel kapcsolatos szoftverek fejlesztésekbe} egy ezzel kapcsolatos (TDK-s társszerzőkel írott) publikációja megjelent az Információ- Elektronika c. folyóiratban.

  Az egyetem elvégzése után tanársegédként, majd adjunktusként a BME VIK Folyamatszabályozási Tanszékén dolgozott, ahol bekapcsolódott a szabályozástechnikai tantárgyak oktatásába, azok korszerűsítésébe, illetve az ezekhez kapcsolódó kutatásokba is. Részt vett a számítástechnika-oktatás bevezetésében és oktatásában a VIK Műszer-és szabályozástechnika szakján.

  A Tanszéken az oktatás mellett számos ipari megbízásában is részt vett; kiemelendő ezek közül a Kondorosi Károly vezette Testvériség gázvezeték irányítástechnikai rendszerének, valamint a moszkvai olimpiára készült mátrixtábla-vezérlő rendszer R10-es számítógépes rendszerének szoftverfejlesztése.
  Az 1980-as évek közepén, a Videoton VT-16-on alapuló, a Folyamatszabályozási Tanszék által kifejlesztett bányabiztonsági beléptető hardver/szoftver rendszer szoftver fejlesztésének témavezetője volt; a rendszert több hazai szénbányában és Kínában is telepítették.

  1987-töl néhány éven keresztült Németországban, a Bertelsmann Electronic Printing Service GmbH konszern elektronikus publikációkkal foglalkozó részlegénél rendszer-elemzőként dolgozott, ahol automatizált dokumentum-feldolgozással és ipari, valamint kereskedelmi CD-ROM alkalmazások fejlesztésével foglalkozott.

  A Bertelsmann cégnél szerzett tapasztalatait hasznosítva, a Hypermedia Systems Kft. létrehozójaként és haláláig társ- ügyvezetőjeként hozzájárult a hazai elektronikus publikációs kultúra megteremtéséhez. Ennek eredményeként született meg többek között a háromnyelvű jogszabály gyűjtemény (amely időgépet is tartalmazó, előfizetéses jogszabály-adatbázist tartalmazott), és más multimédia CD-ROM-ok.

  Hazatérve, 1991-től az IQSOFT Intelligens Software Fejlesztő, -Gyártó és Értékesítő Rt.-nél helyezkedett el. A dokumentum feldolgozó rendszerek szakértőjeként több ilyen dokumentum feldolgozó rendszer (pl. DOKTÁR dokumentum visszakereső) rendszer hazai bevezetésének irányítója volt.
  Pályáját fiatalon, 50-évesen bekövetkezett halála szakította félbe.


  Létrehozva: 2016.07.01. 16:50
  Utolsó módosítás: 2024.03.09. 09:36