Láng András

Születési dátum:
1937.
Születési hely:
Eger
Halálozási dátum:
2017.
Végzettség, szakképesítés:
 • matematika - ábrázoló geometria szakos középiskolai tanár - KLTE - 1961.
 • rendszerszervező - NME - 1976. (Számítástechnika szak)

 • 1955-től az ORION Gyárban rádió-műszerészként dolgozott. Közben tanári diplomát szerzett a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen (KLTE). 1961–1970 között az egri Alpári Gyula Közgazdasági Szakközépiskola tanára volt. Kezdő tanárként már akkor kezdte érdekelni a számítástechnika.

  1971-1993 között a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Heves Megyei Igazgatóságának informatikai osztályvezetőjeként, majd igazgatóhelyetteseként dolgozott. Feladata a számítástechnika alkalmazásának bevezetése volt és az ott dolgozó statisztikusok megnyerése az új technika használatára. – 1976-ban a elvégezte miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem (NME) számítástechnikai rendszerszervező szakját is.

  Eközben óraadó tanár volt az egri Közgazdasági Szakközépiskolában. Itt dolgozta ki kollégáival (mintegy laboratóriumi kísérletként) a főbb számítástechnikai tananyagokat, lépést tartva a gyorsan fejlődő programozási technikákkal. Az 1987-ben alakult egri Neumann János Közgazdasági Szakközépiskola munkájában is bekapcsolódott.

  1993-tól a Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium igazgatójaként egy olyan szakmai műhelyt hozott létre, amely az informatikai alapképzés egyik fontos országos bázisa lett. Kiemelkedő munkájáért 1997-ben a köztárasági elnök kitüntetésben részesítette

  1996-ban tevékeny részese volt az NJSZT Heves megyei szervezetének megalakulásában. A szervezet elnökeként részt vett a szakmai szervezetek közötti kapcsolattartásában; fontosnak tartotta az informatika népszerűsítését, iskolai számítástechnikai versenyek szervezését.

  Kitüntetései: a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztje (köztársasági elnök, 1997); Neumann-díj (NJSZT, 2008).

  Lásd még
  És ami még fontos
  • „Az ember nem az, akinek kinéz, az ember nem az, akinek gondolja vagy mondja magát. Az ember az, amit és ahogyan csinál” – vallotta Láng András.
  • Sokszor mondta: egyfajta belső késztetés vezette mindig, egy vágy, hogy tegyen az övéiért és Egerért. Igazi lokálpatrióta volt. Híres mondása volt, hogy Egerbe soha nem lejönnek a fővárosból, hanem felmennek.

  Létrehozva: 2020.06.08. 11:34
  Utolsó módosítás: 2024.03.09. 09:35