Kürti János

Születési dátum:
1944.03.30.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök (előtte gépipari technikumot végzett)

 • A gépipari technikum elvégzése után a Magyar Optikai Művekben dolgozott szerszámkészítőként, majd szerszámtervezőként.

  Az egyetem elvégzése után a Villamos Automatika Intézet egri gyárában kezdte mérnöki pályafutását, majd az Elektronikus Mérőkészülékek Gyárában folytatta a számítógép szerviz részlegben, szervizmérnökként. Pár év után a szerviz részleg osztályvezetője lett.

  1975-ben bejegyzésre került “Eljárás és készülék meghibásodott mágneslemez csomagok javítására” c. szabadalma.

  1989-ben testvérével, Kürti Sándorral megalakították a KÜRT Kft.-t, elsősorban meghibásodott merevlemezes tárolók (winchesterek) javítására. A javítások során szerzett tapasztalatok alapján kidolgozásra került sikeres adatmentési technológiájuk. Az elért sikerek megalapozták a KÜRT Kft. átalakulását Zrt.-vé.

  2009-ben a hátrányos helyzetű gyermekek nyelvoktatását segítésére fejlesztette ki a Tabello, ingyenes nyelvoktató rendszert. A rendszer segíti az interaktív online nyelvtanulást, teszteli a kiejtést és anyanyelvi szintű segítséget nyújt a tanuláshoz. A rendszert több hátrányos helyzetű gyermekeket tanító iskolában is nagy sikerrel használják.

  Kitüntetései: Innovációs Nagydíj (megosztott, 1994), Kalmár-díj (NJSZT, 1995); Életműdíj (NJSZT, 2019).

  És ami még fontos
  • További bejegyzett szabadalom: Multifunkciós roller (roller és bevásárlókocsi egyben).

  Létrehozva: 2015.12.06. 11:17
  Utolsó módosítás: 2020.09.18. 17:00