Kovács György

Születési dátum:
1943.10.30.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - Budapesti Műszaki Egyetem - 1966.
 • Tudományos fokozat:
  MTA doktora - 1997

  1966 óta az MTA Automatizálási Kutatóintézet (AKI), majd az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) munkatársa. 1979-től tudományos osztályvezető, 1990 óta tudományos tanácsadó és a CIM (Computer Integrated Manufacturing) Kutatólaboratórium vezetője.

  Egyetemi doktori fokozatát 1976-ban a BME-n védte meg, majd habilitált és egyetemi magántanár lett 1995-ben. Az MTA-n 1978-ban kandidátusi fokozatot, majd 1997-ben MTA Doktora fokozatot szerzett.

  A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), valamint a Pécsi Egyetem (PE) professzora. Vendégkutató volt az USA-ban (egy év), a Szovjetunióban (két év), az NSZK-ban (egy év); vendégprofesszor Mexikóban (6 hónap) és Olaszországban (6+1 hónap).

  Professor emeritus a PE Műszaki és Informatika Karán, kutató professor emeritus a SZTAKI-ban, továbbá professor az URFU-n (Urali Federális Egyetem, Jekaterinburg) és az UGATU-n (Ufai Légiközlekedési Műszaki Egyetem, Ufa, Baskíria). Az utóbbi egyetemen 2013-ban tiszteletbeli doktor kitüntetést kapott.

  Több mint 400 publikációja jelent meg folyóiratokban és konferencia kiadványokban – például az International Federation of Automatic Control (IFAC) és International Federation for Information Processing (IFIP) világkonferenciáin, az Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) Robotics and Automation Society (RAS) konferenciákon.

  Számos magyar és nemzetközi szervezet tagja, tisztségviselője, IEEE senior member, az IFIP TC5 bizottság elnökhelyettese. Négy tudományos folyóirat szerkesztőbizottsági tagja. Gyakran szervezője, illetve meghívott plenáris előadója nemzetközi konferenciáknak.

  Tudományos érdeklődése: gyártásautomatizálás, intelligens eszközök alkalmazása a tervezésben és gyártásban, virtuális gyártás, technológia transzfer. Számtalan hazai és nemzetközi projekt vezetője, köztük számos EU-s projekté.

  És ami még fontos
  • idegen nyelvtudás: angol, német, orosz, francia.
  • hobbi: ásványgyűjtés (több mint hobbi). Megjelent könyve: Drága ásványaim – My Precious Minerals, Novum Press, 2016, 300 fotóval.

  Létrehozva: 2018.08.15. 15:42
  Utolsó módosítás: 2020.09.18. 09:01