Kovács György

Születési dátum:
1943.10.30.
Születési hely:
Budapest
Halálozási dátum:
2023.07.24.
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - Budapesti Műszaki Egyetem - 1966.
 • Tudományos fokozat:
  MTA doktora - 1997

  1966 óta volt az MTA Automatizálási Kutatóintézet (AKI), majd az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) munkatársa. 1979-től tudományos osztályvezető, 1990 óta tudományos tanácsadó és a CIM (Computer Integrated Manufacturing) Kutatólaboratórium vezetője volt.

  Egyetemi doktori fokozatát 1976-ban a BME-n védte meg, majd habilitált és egyetemi magántanár lett 1995-ben. Az MTA-n 1978-ban kandidátusi fokozatot, majd 1997-ben MTA Doktora fokozatot szerzett.

  Professzor volt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME), valamint a Pécsi Egyetemen (PE). Vendégkutató volt az USA-ban (egy év), a Szovjetunióban (két év), az NSZK-ban (egy év); vendégprofesszor Mexikóban (6 hónap) és Olaszországban (6+1 hónap).

  Professor emeritus volt a PE Műszaki és Informatika Karán, kutató professor emeritus a SZTAKI-ban, továbbá professor az URFU-n (Urali Föderális Egyetem, Jekatyerinburg) és az UGATU-n (Ufai Légiközlekedési Műszaki Egyetem, Ufa, Baskíria). Az utóbbi egyetemen 2013-ban tiszteletbeli doktor kitüntetést kapott.

  Több mint 400 publikációja jelent meg folyóiratokban és konferencia kiadványokban – például az International Federation of Automatic Control (IFAC) és International Federation for Information Processing (IFIP) világkonferenciáin, az Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) Robotics and Automation Society (RAS) konferenciákon.

  Számos magyar és nemzetközi szervezetnek volt tagja, tisztségviselője, IEEE senior member, az IFIP TC5 bizottság elnökhelyettese; tag volt négy tudományos folyóirat szerkesztőbizottságában. Gyakran volt szervezője, illetve meghívott plenáris előadója nemzetközi konferenciáknak.

  Tudományos érdeklődési területe a gyártásautomatizálás, az intelligens eszközök alkalmazása a tervezésben és gyártásban, a virtuális gyártás, a technológia transzfer volt. Számos nemzetközi projektet vezetett.

  És ami még fontos
  • idegen nyelvtudás: angol, német, orosz, francia.
  • hobbi: ásványgyűjtés (több mint hobbi). Megjelent könyve: Drága ásványaim – My Precious Minerals, Novum Press, 2016, 300 fotóval.

  Létrehozva: 2018.08.15. 15:42
  Utolsó módosítás: 2024.03.31. 13:56