Kovács Attila

Születési dátum:
1939.
Születési hely:
n.a.
Halálozási dátum:
2010.
Végzettség, szakképesítés:
 • mérnök

 • Kezdetben informatikusként dolgozott a Számítástechnikai Oktatási Központban (Számok), majd a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Országos Számítástechnikai Irodájában (OSZI).
  E cégek köreiben kezdett el újságíróként tevékenykedni. A – még KSH, illetve Számok majd Számítástechnika Alkalmazási Vállalat (Számalk) kiadványaként indult – Számítástechnika című havilapnál kezdett; majd a 1980-as évek közepén az újsággal együtt átkerült a kiadói fronton első amerikai-magyar vegyes vállalathoz, a Computerword Informatika Kft.-hez (ez volt a későbbi magyarországi International Data Group (IDG) elődje).

  1991-ben a hírlevél műfajban szerzett gyakorlatát önálló vállalkozásban kívánta folytatni: kollégáival együtt megalapította a Prím Kft.-t (a későbbi Prím Online bölcsőjét). Egyúttal szerkesztette és kiadta a maga idejében úttörőnek számító nyílt rendszerekkel foglalkozó OpenX hírlevelet és a telekommunikáció világát körbejáró TávLapot. Ezek a hírlevelek azonban nem tudtak eltartani egy kiadót, így a későbbi összeolvadások során megvált tulajdonrészétől a cégben.
  Az informatikai újságírás és főleg a hírgyártás azonban élete végéig elkísérte. Előbb a hírleveleket szerkesztette tovább, majd a Monitor hetilap főmunkatársa lett; és 1996-tól a Prím Online hírportál vezető szerkesztője, újságírója volt.
  Mint informatikai újságíró lett nevezetes; a magyar informatika első fél évszázadának egyik legjelentősebb tudósítójaként tartják számon.

  És ami még fontos
  • Kétszeres vívó világbajnok.
  • 2011-ben a NJSZT, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér) az ő emlékére alapította „Az év informatikai újságírója” díjat (melyet „Kovács Attila-díjnak” is neveznek).

  Létrehozva: 2016.06.29. 22:01
  Utolsó módosítás: 2024.05.31. 18:33