Könyves Tóth Kálmán

Születési dátum:
1929.05.01.
Születési hely:
Budapest
Halálozási dátum:
2007.08.26.
Végzettség, szakképesítés:
 • matematika-fizika-ábrázoló geometriai szakos középiskolai tanár - ELTE - 1953.

 • Az egyetem elvégzése után, 1954-től Kőszegen kezdett tanítani. A Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapoknak rendszeresen küldött kitűzendő feladatokat. Kőszegen került kapcsolatba az akkor már idős Visnya Aladárral (Fejér Lipót iskolatársával); tőle kapta Bolyai “Űrtan elemei kezdőknek” c. könyvecskéjének eredeti példányát.

  1963-1965 között Budapesten a Szent István Gimnázium matematika-fizika tanára. Ez után az Egyetemi Számítóközpontban dolgozott. Az egyetemi oktatás segítése mellett a minisztérium számára különböző statisztikai feldolgozásokat végzett. Ennek keretében elsősorban az egyetemi felvételi vizsgák statisztikai feldolgozásának programozási és szervezési munkálatait végezte, kidolgozva a megfelelő elemző számítások algoritmusait is. Itt írta meg az egyetemi felvételikkel kapcsolatos könyvét, a „Szándék és valóság”-ot.

  Később a magyar Szóvégszótár szerkesztésében, nyelvészekkel együtt dolgozott. Emellett matematika tagozatos hallgatók részére készített tankönyvekbe fejezeteket írt a geometria axiomatikus felépítéséről és az integrálszámításról.

  2009-ben, kívánságát teljesítve, a szegedi Polygon Kiadó megjelentette Bolyai Farkas „Űrtan elemei kezdőknek” c. könyvének Könyves Tóth Kálmán által történt átdolgozását (a lektor Szabó Péter Gábor volt).

  És ami még fontos
  • A bencések pannonhalmai kétnyelvű gimnáziumában érettségizett 1947-ben. Ugyanott novícius is volt, de végül nem lett szerzetes.
  • A matematika és a nyelvészet mellett nagyon szerette a zenét; élete során kapcsolata e három tudománnyal mindvégig megmaradt.
  • 1954-1963 között Kőszegen a tanítás mellett zenekart és énekkart is szervezett a gimnázium tanulóiból. Évente nívós hangversenyeket tartottak.
  • Ősi erdélyi család leszármazottja, még Rákóczi Zsigmond fejedelemtől kapták nemesi oklevelüket.

  Létrehozva: 2017.12.13. 11:03
  Utolsó módosítás: 2024.03.08. 15:10