Könyves Tóth Kálmán

Születési dátum:
1929.05.01.
Születési hely:
Budapest
Halálozási dátum:
2007.08.26.
Végzettség, szakképesítés:
 • matematika-fizika-ábrázoló geometriai szakos középiskolai tanár - ELTE - 1953.

 • Az egyetem elvégzése után, 1954-től Kőszegen kezd tanítani. A Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapoknak rendszeresen küld kitűzendő feladatokat. Kőszegen kerül kapcsolatba az akkor már idős Visnya Aladárral (Fejér Lipót iskolatársával); tőle kapja Bolyai Űrtan elemei kezdőknek c. könyvecskéjének eredeti példányát.

  1963-1965 között Budapesten a Szent István Gimnázium matematika-fizika tanára. Ez után az Egyetemi Számítóközpontban dolgozik. Az egyetemi oktatás segítése mellett a minisztérium számára különböző statisztikai feldolgozásokat végez. Ennek keretében elsősorban az egyetemi felvételi vizsgák statisztikai feldolgozásának programozási és szervezési munkálatait végezi, kidolgozva a megfelelő elemző számítások algoritmusait is. Itt írja meg az egyetemi felvételikkel kapcsolatos könyvét, a Szándék és valóságot.

  Később a magyar Szóvégszótár szerkesztésében, nyelvészekkel együtt dolgozik. Emellett matematika tagozatos hallgatók részére készített tankönyvekbe fejezeteket ír a geometria axiomatikus felépítésével kapcsolatban, valamint az integrálszámításról.

  2009-ben, kívánságát teljesítve, a szegedi Polygon Kiadó megjelenteti Bolyai Farkas Űrtan elemei kezdőknek c. könyvének Könyves Tóth Kálmán általi feldolgozását (lektor: Szabó Péter Gábor).

  És ami még fontos
  • A bencések pannonhalmi kétnyelvű gimnáziumában érettségizett 1947-ben. Ugyanott novícius is volt, de végül nem lett szerzetes.
  • A matematika és a nyelvészet mellett nagyon szerette a zenét; élete során kapcsolata e három tudománnyal mindvégig megmaradt.
  • 1954-1963 között Kőszegen a tanítás mellett zenekart és énekkart is szervezett a gimnázium tanulóiból. Évente nívós hangversenyeket tartottak.
  • Ősi erdélyi család leszármazottja, még Rákóczi Zsigmond fejedelemtől kapták nemesi oklevelüket.

  Létrehozva: 2017.12.13. 11:03
  Utolsó módosítás: 2020.03.08. 18:30