Kocsis Kristóf

Születési dátum:
1949.02.04.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1973.
 • digitális elektronikai szakmérnök - BME - 1978.

 • Pályáját az Épületgépészeti és Villamossági Tervező Vállalatnál (ÉVITERV) kezdte, ahol tervezőmérnökként egyedi automatizálási projektekben vett részt. Egyebek közt eredményhirdető berendezéseket tervezett. Közben rövid ideig Bécsben, az AEG-nél dolgozott az osztrák energiaelosztó hálózat vezérléstechnikai feladatainak megoldásában. Később a vállalat számítástechnikai részlegénél különböző (erősáramú, világítástechnikai) tervezési munkák számítógépre ültetésével foglalkozott.

  Az 1980-as évek elején megfordult az MTA Műszerügyi és Méréstechnikai Szolgálatánál, majd éles váltással a szakmai újságírás felé vette az irányt. Először – a vasfüggönyön innen abban az időben unikumnak számító – fogyasztóvédelmi magazinnál, a Nagyítónál volt a tesztrovat szerkesztője, majd az akkori Magyar Hírlapnál újságíró. Később a rendszerváltásig a Delta Impulzusnál vezette az ipar- és műszaki-tudományos rovatot.

  1989-ben megalapította és egészen az ezredfordulóig főszerkesztőként jegyezte a Computer Panoráma című PC-magazint, a német Computer Persönlich hazai változatát. 1993-ban átvette a kiadó vezetését is. Az ezt követő hét évben a kiadó forgalma megnégyszereződött, portfóliója új – az aktuális trendeket követő – számítástechnikai magazinokkal és szakkönyvkiadással bővült.

  2000 és 2002 között a Vision Communications Kft. ügyféligazgatójaként iparági vezető cégek (City Reach Hungary, Dataplex, Ricoh, Fujitsu Siemens Computer) kommunikációs stratégiáját alakította. Később elvállalta a személyzeti válságot átélő Chip magazin új szerkesztőségének felállítását és a lap újra pozicionálását a hazai piacon. A feladatot rekord idő alatt sikerült megoldania: a lap példányszáma a PC-lapok kategóriájában a legdinamikusabban kezdett növekedni.

  A szaklapkiadásban felhalmozott tapasztalatait 2005-ben a két év után újraindított Burda divatmagazin kiadójának ügyvezető igazgatói székében hasznosította.

  2009-es visszavonulásáig a Comedit családi tulajdonú kommunikációs és kiadói céget vezette.

  1985-ben Újságírói nívódíjban részesült.

  Lásd még
  És ami még fontos
  • 2001-ben megszerezte az Oxford Open University „Diploma in Management Studies” oklevelét.
  • Két gyermeke és három unokája van. (2020-as közlés.)
  • Visszavonulása óta hobby-gazdálkodó, bortermeléssel foglalkozik.

  Létrehozva: 2020.01.15. 18:58
  Utolsó módosítás: 2020.09.14. 11:49