Kertész Ádám

Születési dátum:
1936.10.03.
Születési hely:
Budapest
Halálozási dátum:
2019.09.13.
Végzettség, szakképesítés:
 • alkalmazott matematikus - ELTE - 1968.

 • Kezdetben a Központi Statisztikai Hivatalnál (KSH), majd az IBM Magyarországnál dolgozott. Itt a ranglétrát végigjárva, végül az 1960-as években igazgatóként a szocialista Magyarországban sikerrel vezette a kapitalista világ egyik vezető cégének képviseletét.
  1971-től a Számítástechnikai Alkalmazási Vállalat (Számalk) műszaki-gazdasági tanácsadójaként réssz vett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemzetközi kereskedelmi rendszerének kifejlesztésében.

  Az 1960-as évek végétől az APL programozási nyelv egyik vezető szakértője és sikeres alkalmazója volt

  Az 1980-as évek végétől az Amerikai Egyesült Államokban (USA) nagy nemzetközi cégeknél, így a Morgan Stanley-nél mint tanácsadó, az Észak amerikai Philips-nél mint elemző és tanácsadó, majd APL-menedzserként dolgozott. Számos sikeres üzleti alkalmazás és APL-alapú rendszer kifejlesztője.

  1987-ben az NJSZT Neumann-díjban részesítette.

  És ami még fontos
  • Fiatal kora óta kedvelte a matematikát, mégis először a Budapesti Műszaki Egyetemre jelentkezett, ahol 4 és fél évig vett részt a vegyészmérnöki képzésben.
  • Hobbik: bridzs, számelmélet, fejtörők.
  • Közel három évtizeden keresztül a magyar bridzsbajnokság első osztályában a legjobbak között szerepelt. Tevékeny részt vállalt a versenyek lebonyolításában is. Éveken keresztül ö volt az egyetlen nemzetközileg elismert magyar versenybíró. Sok nemzetközi versenyen bíráskodott Magyarországon is és külföldön is.

  Létrehozva: 2015.12.06. 09:49
  Utolsó módosítás: 2020.09.11. 21:50