Kemény János (John G. Kemeny)

Születési dátum:
1926.05.31.
Születési hely:
Budapest
Halálozási dátum:
1992.12.26.
Végzettség, szakképesítés:
 • matematikus - Princetoni Egyetem - 1947.
 • Tudományos fokozat:
  PhD - 1949 - Princetoni Egyetem

  Családjával Budapesten élt. A Vilmos császár úti Rácz-féle elemi magániskolába, majd a Berzsenyi Dániel Gimnáziumba járt. 1939-ben a második zsidótörvény elfogadása után a család emigrált, ezért középiskolai tanulmányait New Yorkban fejezte be.

  Katonai szolgálatra Los Alamos-ba került, ahol részt vett a Manhattan terv kidolgozásában, a későbbi Nobel-díjas Richard Feynman munkatársaként. Közben találkozott az Amerikában dolgozó Teller Edével, Wigner Jenővel, Szilárd Leóval és Neumann Jánossal.

  A Princetoni Egyetem matematika-fizika szakján szerzett diplomát 1947-ben, majd Albert Einstein tanársegédje lett – együtt kutatták az egyesített térelméletet. 1949-ben szerzett doktori fokozatot logikából; témavezetője Alonzo Church volt. Ezt követően a Haditengerészet princetoni kutatóintézetében, majd az egyetem filozófiai tanszékén dolgozott. Nagy hatással volt rá Neumann Jánoson kívül Bertrand Russell is. Később a Kenti Egyetem munkatársa lett.

  1953-ban, 27 évesen a Dartmouth College meghívta matematika professzornak. Két év múlva a Matematikai Intézet vezetője lett. 1962-ben ő javasolta az egyetemi számítógépközpont megépítését; a központot végül 1966-ban adták át.
  1970-tól 1981-ig az egyetem rektori tisztét is betöltötte – munkásságával, eredményeivel világhíressé téve az intézményt.

  1963-ban elkészült a Thomas Kurtz munkatársával közösen kidolgozott, a világon az első időosztásos számítógépes rendszer, amely megnövelte a processzorok kihasználtságát, ezzel a rendszer teljesítményét is. A rendszerért – amely Dartmouth Time-Sharing System (DTSS) néven vált ismertté – 1990-ben megkapta az IBM első Louis Robinson-díját.

  Szintén Kemény és Thomas Kurtz közös munkájának eredménye a BASIC (Beginner’s All Purpose Symbolic Instruction Code) interaktív programozási nyelv kifejlesztése, amely az 1980-as években több számítógép „beépített” nyelvévé vált.

  19 egyetem díszdoktora, a Nemzeti Tudományos Alap tanácsadója és az amerikai Matematikatanítási Bizottság elnöke volt. Elnyerte az New Yorki Akadémia díját. Az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia tagjává választotta. A hazai Eötvös Társulat centenáriumi közgyűlésén tiszteletbeli tagjává választotta.
  Előadásait Ausztriától és Izraeltől Indiáig és Japánig világszerte elismerés és tisztelet kísérte. Életműve elismeréseként is tekinthető, hogy 1979-ben Jimmy Carter elnök személyesen kérte fel a Three Mile Island-i atomerőmű-baleset után a kormányzati vizsgálat vezetésére.

  Kitüntetései: 1985-ben a BASIC nyelv megalkotásáért az Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) Computer Pioneer Award díjban részesítette. 1990-ben a DTSS rendszerért megkapta az IBM első Louis Robinson-díját.

  És ami még fontos
  • A Dartmouth College-ban rektorsága idején több újítást is bevezetett. Lehetővé tette feketék, nők és indián őslakosok beiratkozását az intézménybe, amelyet addig a rendkívül konzervatív hagyományok nem engedtek meg. Tanítás iránti elkötelezettségét jól mutatja, hogy Dartmouthban a rektort a tanítástól eltiltó szabályzat ellen fellázadt, és rektorként, egészen lemondásáig tartott órákat, nem csak matematikus hallgatóknak.
  • Kemény János a ma közkedvelt elektronikus levelezés (e-mail) úttörője volt. Felesége egy 200 km távolságban levő főiskolán dolgozott. A két intézmény központi gépének összekapcsolásával létrejött az első „internet” amelyen keresztül levelezhettek.
  • Életében csak egyszer látogatott vissza Magyarországra, 1964-ben.
  • Szeretett keresztrejtvényeket fejteni, Agatha Christie írásait és Sherlock Holmes-t olvasni.

  Létrehozva: 2019.09.09. 08:46
  Utolsó módosítás: 2024.06.06. 20:52