Karádi Pál

Születési dátum:
1944.08.10.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1967.

 • 1967-től 2006-ig az MTA Központi Fizikai Kutatóintézetében (KFKI) létrehozott, majd a rendszerváltozást követően önállósodott számítástechnikai fejlesztő szervezetekben tevékenykedett.

  Kezdetben egy fiatal csapat tagjaként a TPA miniszámítógép első integrált áramkörös változatának kifejlesztésében vett részt. Később osztályvezetőként munkatársaival megteremtette a TPA ügyvitelgépesítési célú alkalmazásainak hardver/szoftver feltételeit, lehetővé téve a számítástechnika decentralizálását az államigazgatásban és a nagyvállalatoknál.
  A létrehozott országos számítógéphálózatok (Pénzügyminisztérium, Központi Statisztikai Hivatal, Magyar Posta, Vízügy, Bányászat, stb.) sikere a kutatóintézeti környezetben rendelkezésre álló, szerteágazó és mély hardver/szoftver/hálózati szaktudásnak volt köszönhető.

  Az 1990-es rendszerváltozást követően a KFKI Számítástechnikai Rt. egyik alapítójaként, – az új feltételek közepette, integrálva a Csoportban felhalmozott tapasztalatokat és szakismereteket – komplex feladatmegoldó rendszerek létrehozását irányította pénzintézeteknél (pl. OTP), nagyvállalatoknál (pl. MÁV) és az államigazgatásban (pl. Honvédelmi Minisztérium).

  Nyugdíjba vonulását követően, megalapította az egészségügyi prevencióval foglalkozó Quintess cégcsoportot, amelynek keretében kutatás-fejlesztési projekteket, és továbbképző programokat hozott létre.

  Kitüntetései: Intézeti Díj I. fokozata (KFKI, 1972); Kiváló Feltaláló Arany fokozata (MTA, 1974 és 1986).


  Létrehozva: 2020.04.19. 21:16
  Utolsó módosítás: 2020.04.19. 21:21