Karádi Pál

Születési dátum:
1944.08.10.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1967.

 • 1967-től 2006-ig az MTA Központi Fizikai Kutatóintézetében (KFKI) létrehozott, majd a rendszerváltozást követően önállósodott számítástechnikai fejlesztő szervezetekben tevékenykedett.

  Kezdetben egy fiatal csapat tagjaként a TPA miniszámítógép első integrált áramkörös változatának kifejlesztésében vett részt. Később osztályvezetőként munkatársaival megteremtette a TPA ügyvitelgépesítési célú alkalmazásainak hardver/szoftver feltételeit, lehetővé téve a számítástechnika decentralizálását az államigazgatásban és a nagyvállalatoknál.
  A létrehozott országos számítógéphálózatok (Pénzügyminisztérium, Központi Statisztikai Hivatal, Magyar Posta, Vízügy, Bányászat stb.) sikere a kutatóintézeti környezetben rendelkezésre álló, szerteágazó és mély hardver/szoftver/hálózati szaktudásnak volt köszönhető.

  Az 1990-es rendszerváltozást követően a KFKI Számítástechnikai Rt. egyik alapítójaként – az új feltételek közepette -, integrálva a Csoportban felhalmozott tapasztalatokat és szakismereteket, komplex feladatmegoldó rendszerek létrehozását irányította pénzintézeteknél (pl. OTP), nagyvállalatoknál (pl. MÁV) és az államigazgatásban (pl. Honvédelmi Minisztérium).

  Nyugdíjba vonulását követően, megalapította az egészségügyi prevencióval foglalkozó Quintess cégcsoportot, amelynek keretében kutatás-fejlesztési projekteket, és továbbképző programokat hozott létre.

  Kitüntetései: Intézeti Díj I. fokozata (KFKI, 1972); Kiváló Feltaláló Arany fokozata (MTA, 1974 és 1986).


  Létrehozva: 2020.04.19. 21:16
  Utolsó módosítás: 2024.04.24. 22:14