Kántor Csaba

Születési dátum:
1945.11.11.
Születési hely:
Baja
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1971. (Híradástechnika szak)
 • mérnök-tanár - BME - 1972.
 • Tudományos fokozat:
  egyetemi doktor - 1985. - BME

  Egész pályafutása során a Posta Kísérleti Intézetben (PKI) és jogutódjainál dolgozott (már egyetemi tanulmányait is PKI ösztöndíjasaként végezte). 1971-től a Mikrohullámú és Űrtávközlési osztályon rádiós összeköttetések fejlesztésével, számítógépes tervezésével, az űrtávközlési földi állomáshely kijelölésével, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Interkozmosz vonatkozású kutatásaival foglalkozott. 1975 és 1985 között témája volt a hullámterjedés-kutatás is (eredményeit egyetemi doktori disszertációban védte meg). A PKI-ban osztályvezető és fejlesztési főmérnök lett. Aktív szereplője volt az első magyarországi digitális terepmodell megalkotásának.
  2000-től MATÁV Rt., majd a Magyar Telekom PKI igazgatóhelyettese, később vezérigazgatósági főosztályvezető. A fix- és mobil rádiós optikai fejlesztéseket, az eszközök minősítését, illetve az eszközbeszerzések műszaki értékelését, valamint a vállalat K+F tevékenységét irányította. Létrehozója volt az akkreditált eszközminősítő és EMC (elektromágneses kompatibilitási) tesztlaboratóriumoknak.

  Oktatott és államvizsgáztatott a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME), a Széchenyi István Főiskolán, a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán.

  Tagja volt az Űrkutatási Tudományos Tanácsnak; az Európai Távközlési Szabványosítási Intézet (ETSI) magyar delegációjának; a Magyar Szabványügyi Testület Elektronikai Nemzeti Bizottságának (MSZT ENB); a Nemzetközi Rádiótudományi Unió (URSI) Nemzeti Bizottságának; az Innovációs Szövetség elnökségének; a Magyar Asztronautikai Társaságnak (MANT).
  2005 és 2008 között a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) főtitkárhelyettese volt; a HTE elnökség K+F felelőse és egyben a HTE képviselője az Országgyűlés Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsában (NFFT). A Híradástechnika folyóirat szerkesztő bizottságának tagja. Tudományos könyvek, publikációk és jegyzetek szerzője.

  Kitüntetései: Békésy emlékérem (PKI, 1981); Innovációs különdíj (munkatársakkal közösen, Közlekedési, Hírközlési és Vízügy Minisztérium (KHVM), 1997); Hírközlésért emlékérem (közlekedési, hírközlési és vízügy miniszter, 1998); HTE Aranyjelvény (HTE, 2001); Puskás Tivadar díj (HTE, 2008).

  Lásd még

  Létrehozva: 2024.01.19. 18:22
  Utolsó módosítás: 2024.03.07. 20:23