Juhász István

Születési dátum:
1950.09.28.
Születési hely:
Dormánd
Végzettség, szakképesítés:
 • matematika-fizika szakos középiskolai tanár - KLTE - 1975.
 • Tudományos fokozat:
  egyetemi doktor - 1982 - KLTE

  A Kossuth Lajos Tudományegyetemen (KLTE), majd jogutódján, a Debreceni Egyetemen (DE) tudományos segédmunkatárs, munkatárs majd egyetemi adjunktus. 1982-ben egyetemi doktori címet szerez.

  Kutatómunkáját a matematikai statisztika területén végzi. Későbbi kutatási területei az objektumorientált programozás (OOP), adatmodellek, rendszerfejlesztési módszertanok, ontológiák, az informatika oktatásának didaktikai problémái.

  1974-től 2011-ig vesz részt az egyetemi oktatásban közalkalmazottként. Az egyetemen a kreditrendszerű képzés koncepciójának és a programtervező informatikus alapszak, illetve a programtervező informatikus mester szak információs rendszerek szakirány egyik kidolgozója. Rendszeresen foglalkozik Tudományos Diákköri Konferencián (TDK) résztvevő hallgatókkal; az Országos TDK-n (OTDK) 2017-ig két első díjas és több helyezést elért dolgozat születik vezetésével.

  Szívügyének tekinti a közép- és általános iskolai informatikai oktatás (és oktatók) segítését. Rendszeresen részt vesz a felnőtt- és szakképzésben mind oktatóként, mind vizsgáztatóként. Az elmúlt évtizedekben több mint 70 hazai és nemzetközi informatikai és módszertani konferencia szervezésében vesz részt. Társszerzőkkel együtt több szak-, illetve tankönyvet ír és fordít, még többet lektorál és szerkeszt.

  Konkrét információs rendszerek tervezésében és implementálásában többek között az alábbi területeken vesz részt: termelésprogramozás, szövegszerkesztő kifejlesztése, ügyviteli rendszerek, vezetői információs rendszerek, döntéstámogatás, orvos-biológiai alkalmazások.

  1999-ben a NJSZT Neumann-díjban; 2022-ben Életmű-díjban részesíti.

  Lásd még

  Létrehozva: 2015.11.24. 19:57
  Utolsó módosítás: 2023.11.26. 14:09