Janovics Sándor

Születési dátum:
1934.
Születési hely:
Budapest
Halálozási dátum:
2003.
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME

 • 1965 és 1976 között a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Villamosmérnöki Kar (VIK) Műszer- és Méréstechnika tanszékének volt adjunktusa. Több tárgyat is oktatott, így: Elektronikus digitális egységek logikai tervezése, Digitális rendszertervezés.
  1973-ban jelent meg Tóth Mihállyal közösen írt, rendkívül népszerű, szakmai alapműnek tekintett könyve: A logikai tervezés módszerei (Műszaki Könyvkiadó).

  A BME után a Mechanikai Mérőműszerek Gyárában (MMG), majd a Videotonnál dolgozott.

  Az 1980-as évektől úttörőként azon dolgozott, hogy a számítógép-hálózatok kereskedelme és a számítástechnikai kereskedők hálózata kialakuljon hazánkban.
  1984-ben javaslatára és közreműködésével a Videoton és a Walters Europe Ltd. megalapította a Walton Computers Kft.-t, amelynek egyúttal vezetője lett. A társaság kezdetben rendkívül szerteágazó tevékenységet folytatott, majd 1987-ben disztribúciós szerződést kötött az akkor legnépszerűbb hálózati szoftvereket fejlesztő amerikai Novell Inc. világcéggel, és ezzel Magyarországon elsőként kezdte meg a fejlett külföldi piacokon hagyományos, kétlépcsős számítástechnikai nagykereskedelmet. A következő években a cég tevékenységében a disztribúció egyre nagyobb szerepet kapott.

  A cég 1991-es átalakulását és tulajdonosváltást (Albacomp Rt., Compu-Shack GmbH.) követően, tevékenységét a már kifejezetten hálózati szoftverek és eszközök nagykereskedelmi terjesztésére fókuszáló Walton Networking Kft. ügyvezetőjeként folytatta. Az általa fémjelzett cég sikertörténete Microsoft, majd 1995-től Cisco termékek disztribúciójával folytatódott.
  Visszavonulásáig irányította a Walton Networking Kft.-t

  Lásd még
  • nekrológ
  • Janovics Sándor – Tóth Mihály: A logikai tervezés módszerei. Budapest, Műszaki Könyvkiadó 1973., 638 old. (2. javított kiadás: 1976.)


  Létrehozva: 2020.06.05. 20:15
  Utolsó módosítás: 2024.03.07. 18:30