Jancsó Ferenc Aurél

Születési dátum:
1934.12.29.
Születési hely:
Budapest
Halálozási dátum:
2020.06.25.
Végzettség, szakképesítés:
 • matematika-fizika szakos középiskolai tanár - ELTE - 1957.

 • Az egyetem befejezése után, 1957-töl a budapesti Fáy András Gimnáziumban tanított. Ez évtől indult a Fáyban a szakközépiskolai képzés szerszámkészítő szakon. Az oktatás, az országban elsőként, duális képzés keretében történt, a szakmai oktatásra a budapesti Lámpagyárban került sor. A Fáyban töltött 12 év alatt többségében fizikát tanított gimnáziumi osztályokban is és az iskola épületében működő önálló dolgozók iskolájának esti illetve levelező tagozatán.

  A felnőttoktatásban 1969-ben megindult a kétéves érettségivel záródó képzés szakmunkás oklevéllel rendelkezők részére. Ez kezdetben nyolc osztály többletet jelentett, ami más iskola és annak tanárainak bevonását is szükségelte. Felkérték az igazgatóhelyettesi feladatok ellátására, amit elvállalt és önállóan működtette a Gyáli úti Irinyi János Vegyipari Szakközépiskolába kihelyezett nyolc osztályt a helyi iskola tanárainak bevonásával.

  1972 őszén az Építésgazdasági és Szervezési Intézet Számítástechnikai Főosztályán vállalt állást azon alapvető okból, hogy ismereteket szerezzen a számítástechnika területén és azt gyakorolja is. Itt csoportvezetőként dolgozott.

  1977-ben pályázat útján elnyert egy középiskolai igazgatói állást a Budapest II. kerületben lévő Hámán Kató Közgazdasági és Ügyvitel-szervezési Szakközépiskolában. Patronáló intézmények segítségével az iskola hozzájutott egy ESZR R-20 számítógéphez. FORTRAN és COBOL nyelvet tanítottak. A tanítványok az érettségivel együtt számítástechnikai programozó vagy számítástechnikai folyamatszervező szakképesítést kaptak. 1991-ben az iskola felvehette a Kalmár László Számítástechnikai Szakközépiskola nevet. Ezt az eseményt a Magyar Posta emlék levelezőlap kiadásával ünnepelte meg.

  A számítástechnika rohamos fejlődése nyomán a nagy számítógépek fokozatosan kiszorultak az alkalmazásból, ezért az oktatást a gyakorlat közelében tartása érdekében hálózatba kötött személyi számítógépekkel (PC) folytatták az oktatást. Tanították az általános alkalmazásokat is pl. a táblázatkezelőket, szövegszerkesztőket. A Főváros kérésére Jancsó Ferenc egy másik számítástechnikai szakközépiskola, a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola létrehozásában is részt vett.

  Az ESHA (European Schoolhead of Hungarian Association) szervezésében több országban ismerkedhetett az ottani oktatási gyakorlattal: pl. Dél- Afrikában, Izraelben, Svédországban, Németországban.

  20 év igazgatói tevékenység után vonult nyugdíjba. Oktatói, nevelői, szervezői munkája elismeréseként Arany Katedra díjat, majd 1996-ban a művelődési minisztertől Németh László-díjat vehetett át.

  És ami még fontos
  • Család: két gyermek és négy unoka.

  Létrehozva: 2019.02.28. 11:17
  Utolsó módosítás: 2020.07.31. 20:48