Jakobi Gyula

Születési dátum:
1931.04.30.
Születési hely:
Kecskéd
Halálozási dátum:
2020.07.22.
Végzettség, szakképesítés:
 • matematikus - ELTE - 1957.
 • villamosmérnök - BME - 1967. (Híradástechnikai szak)

 • Felsőfokú tanulmányait a Budapesti Pedagógiai Főiskolán kezdte, ahol Péter Rózsa és Öveges József is tanította. Tanulmányait az ELTE matematika szakján folytatta, ott szerezte matematikusi diplomáját. Később levelező tagozaton, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Villamosmérnöki Karán (VIK) mérnökként is diplomázott.

  Először a BME VIK Matematika Tanszékén dolgozott, majd 1964-ben adjunktusként átkerült a frissen alakult Folyamatszabályozási Tanszékre.1966-tól a BME első tanszéki számítógépének, az ODRA 1013 számítógépes részleg vezetője lett.
  1971-től a kari ODRA 1204 számítógépet üzemeltető BME VIK Számítástechnikai Csoportjának vezetője volt. 1975-töl megszervezte, a BME Számítástechnikai és Ügyvitelgépesítési Osztályt, melynek tudományos osztályvezetője lett.
  Számos tanfolyamot tartott az ODRA gépek programozásáról. „Számítógépes algoritmusok a műszaki gyakorlatban” címmel nappali és szakmérnöki tantárgyat dolgozott ki és adott elő. Több számítógépes kutatási munkában fontos szerepet töltött be.

  Úttörője volt a kari, később az egész egyetem kezdeti ügyvitelgépesítési munkáinak.
  1972-ben az ő vezetésével valósították meg a VIK számítógépes felvételi rendszerét, majd annak sikerét látva a következő években azt kiterjesztették a teljes BME-re, később az egész műszaki felsőfokú oktatásra. Kidolgozta a VIK, majd az teljes egyetem kísérleti bérszámfejtési és főkönyvi rendszerét is.
  A feladat megoldását nehezítette, hogy e bonyolult rendszereket az akkor rendelkezésre álló ODRA1204 számítógépen kellett megvalósítani, amely műszaki-tudományos számításokra orientált architektúrával, és a mai szemmel nézve igen szerény erőforrássokkal rendelkezett (48KiB/16384 szó operatív memória, és csak 768 KiB fix perifériális dob memória). A programok MOSZT-2 autókódban készültek, 5 csatornás Telex kódú lyukszalagos adatbevitellel.

  1977-től a BME Számítástechnikai Alkalmazási Központ tudományos főmunkatársaként az Információs Rendszerek Osztály vezetője volt.
  1980-tól nyugdíjba vonulásáig az ELTE Számítóközpontjában tudományos főmunkatársként annak osztályvezetője volt.

  Később, a BME és az ELTE nagyobb kapacitású számítógépek lehetőségeit is kihasználó a Gazdasági Főosztályok és a felsővezetők munkáját is támogató egyetemi/minisztériumi informatikai alkalmazási rendszerek tervezését, az alkalmazások üzemeltetését irányította.

  Kitüntetése: a BME kiváló dolgozója (1976).


  Létrehozva: 2020.09.13. 08:41
  Utolsó módosítás: 2024.03.07. 18:19