Hutter Ottó

Születési dátum:
1960.
Születési hely:
n.a.
Halálozási dátum:
2006.02.21.
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1984.
 • híradástechnikai szakmérnök - BME - 1985.
 • Tudományos fokozat:
  egyetemi doktor - 1989 - Budapesti Műszaki Egyetem

  Pályakezdésétől egészen haláláig az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetben (SZTAKI) dolgozik. 1990-ben a SZTAKI Informatika Főosztálya szoftver-projekt, majd az elképzelései alapján felállított OpenLearning oktatóközpont vezetője. 2002-ben irányításával alakul meg a SZTAKI-ban az eLearning osztály, ahol a részleg fő témájához kapcsolódó alapvető technológiai és módszertani fejlesztéseket végez és vezet. .Hazánkban egyike azoknak, akik elsőként ismerik fel az eLearning meghatározó jelentőségét a korszerű oktatásban, s e terület meghatározó alakjává, iskolateremtő egyéniségévé válik. A vezetése alatt álló osztályhoz számos hazai és nemzetközi publikáció, könyv és tananyag kötődik.

  Létrehozza az OpenInfo kiadót, melynek gondozásában több alkalommal is megjelenik a „Unix alapismeretek” c. könyv, mely sokat segít a hazai Unix kultúra szélesebb körű elterjedésben. Egyben újságíró és informatikai szakíró is. Az OpenX hírlevelet átveszi a Prím kiadótól, majd ebből kiindulva alapítja meg és szerkeszti az Infopen Magazint. Azon kevesek közé tartozik, akiket a szakmai versenytársak és a konkurens kiadók, magazinok szerkesztői is barátjuknak tekintetik; cikkei a jelentősebb informatikai kiadványokban sorra jelennek meg. 2001-től a „CIO Fórum konferencia sorozat” programbizottságának elnöke. A vállalati főinformatikusok munkájának elismerésére megalapítja az „Év CIO-ja” díjat (CIO: Chief information Officer, információs igazgató). Haláláig a Computerworld hetilap CIO rovatát is szerkeszti

  Alapítója és társelnöke az eLearning szabványosítási bizottságnak, tagja az Oktatásügyi Minisztérium (OM) Digitális Taneszköz Minősítő Bizottságának, kezdeményezője és társszervezője az „eLearning Fórum” konferenciasorozatnak, valamint egyik alkotó szerkesztője a Műszaki Kiadó „eLearning 2005″ kézikönyvének. 1996-2005 között aktív tagja az Informatikai Vállalkozások Szövetsége elnökségének (egy időben alelnök). Szoros együttműködést ápol a Vezető Informatikusok Szövetségével (VISZ); tevékenyen részt vesz az „Év Informatikai Oktatója Díj” szervezésében és odaítélésében. Az „Informatikai vezetők kézikönyvé”-nek szerkesztője, a „Top 100 CIO” kiadvány és a „Chief Innovation Officer” díj ötletgazdája.

  Nevéről 2006-ban díjat alapítottak; a díjat minden évben az a személy kapja, aki az elmúlt években az eLearning módszertan terjesztése, fejlesztése és alkalmazása területén széles körben a szakma elismerésére számot tartó munkásságot folytatott.

  És ami még fontos
  • hobbija a sakkozás

  Létrehozva: 2016.06.29. 12:16
  Utolsó módosítás: 2020.12.09. 21:16