Holtzer Lóránt

Születési dátum:
1936.01.31.
Születési hely:
Budapest
Halálozási dátum:
2004.08.15.
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME
 • közgazdász - MKKE
 • Tudományos fokozat:
  egyetemi doktor - MKKE

  A Mechanikai Mérőműszerek Gyárában (MMG) kezdett el dolgozni, majd 1971-ben az MTA Központi Fizikai Kutatóintézet (KFKI) Mérés és Számítástechnikai Kutató Intézetbe (MSZKI) került gazdasági vezetői munkakörbe. Ezt a feladatát 1989-ig látta el és ezen idő alatt biztosította az Intézet stabil anyagi feltételeit a tudományos kutatáshoz, továbbá a kutatási eredmények alapján létrejött termékek kissorozatú gyártásához szükséges korszerű eszközök – időnként körülményes – beszerzését.
  Jelentősen támogatta a vakok segítésére szolgáló rendszerek, a BarinLab (text-to-speach) beszélő számítógép család fejlesztését.

  1991-ben a kisszövetkezetből részvénytársasággá átalakult Megamicro Elektronikai és Biztonságtechnikai Rt. elnöke lett. A részvénytársaság elsősorban vagyonvédelmi rendszerek, hálózatok fejlesztését végezte, de nevükhöz fűződik az úgynevezett eseményvezérelt digitális képrögzítés kifejlesztése is.

  Nyugdíjba vonulása után a XX. századi magyar történelem kutatásával foglalkozott (beiratkozott a Közép-európai Egyetem történelem szakára; részt vállalt a Nyílt Társadalom Archívum munkájában; Hegedüs András volt miniszterelnök hagyatékának gondozója lett; közreműködött az Archívum “Auschwitz – Rekonstrukció” c. kiállításának összeállításában; tanulmányokat publikált).

  És ami még fontos
  • Szenvedélye a XX. századi magyar történelem kutatása volt. Nyugdíjba vonulása után beiratkozott a Közép-európai Egyetem történelem szakára, és részt vállalt az egyetemhez kötődő Nyílt Társadalom Archívum munkájában.
  • Hegedüs András volt miniszterelnök hagyatékának gondozója volt.

  Létrehozva: 2020.02.27. 18:35
  Utolsó módosítás: 2024.04.25. 12:53