Holl András

Születési dátum:
1959.09.25.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • csillagász, geofizikus - ELTE - 1984.

 • Egyetem után a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Csillagászati Kutatóintézetében helyezkedett el, ahol később informatikai rendszergazda lett (részt vett az intézmény hálózati kapcsolatainak kialakításában (X25 majd Internet), felügyelte az első PC-k majd az első Sun munkaállomások bevezetését). A Csillagászati Kutatóintézet képviselője volt az Információs Infrastruktúra Fejlesztési (IIF) programban. Az 1990-es években csillagász hallgatóknak tartott informatika gyakorlatot az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE). 1994-ben elindította a Csillagászati Kutatóintézet által kiadott Information Bulletin on Variable Stars folyóirat elektronikus változatát a weben. Több hazai intézmény első webszerverének telepítésében vett részt. 1996-ban létrehozta, 2009-ig kezelte az MTA folyóirata, a Magyar Tudomány webes változatát. A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program (NIIFP) IPSZILON projektje („Ingyenes Programok SZeminárIum és LabOratórium”) keretében szemináriumokat vezetett.
  2009-ben elindította az MTA Könyvtár repozitóriumát, a REAL-t, és bekapcsolódott az MTMT (Magyar Tudományos Művek Tára) program szervezésébe.

  2014-től az MTA Könyvtár és Információs Központ (KIK) informatikai főigazgató-helyettese (felügyeli a repozitóriumot, a digitalizálási programot, a DOI (Digital Object Identifier) irodát, az MTMT programot stb.).
  Elnökségi tagja a Hungarnet-nek (Magyar Felsőoktatási és Köznevelési, Kutatási és Közgyűjteményi Számítógép-hálózati Egyesület), koordinátora a Hungarian Research Data Alliance-nak.

  2017-ben Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata állami kitüntetés; 2019-ben a Hungarnet egyesülettől Hungarnet-díjat kapott.

  És ami még fontos
  • Cikket írt Babbage magyar kapcsolatáról.

  Létrehozva: 2023.10.19. 01:26
  Utolsó módosítás: 2023.10.19. 17:38