Hinsenkamp László

Születési dátum:
1942.12.09.
Születési hely:
Budapest
Halálozási dátum:
2016.05.18.
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1970.
 • átviteltechnikai szakmérnök - BME - 1975.
 • Tudományos fokozat:
  PhD - 1984. - BME

  Az egyetem elvégzése után a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Mikrohullámú Híradástechnika Tanszékén dolgozott tudományos munkatársként.

  1973-1990 között a Távközlési Kutató Intézetben ((TKI) szatellit kommunikációhoz szükséges speciális eszközök (pl. az Intercsat-rendszer PCM csatornaegysége) fejlesztésével foglalkozott. Munkatársaival közös szabadalmat is benyújtott.

  1984-1990 között vendégtanár volt a BME-n. Témái: digitális jelfeldolgozás, hullámdigitális szűrők. – 1984-ben megvédte „A digitális jelfeldolgozás rendszer elmélete” című PhD disszertációját.

  1990-1993 között a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola (KKMF) Híradástechnikai Intézetének főiskolai docense volt, ahonnan 1993-ban vendégtanárként került Brémába, a Hochschule Bremen (HSB) egyetemre. Oktatási területe: villamosságtan gyártástechnikusok és gazdasági mérnökök részére. – Később megkapta a vendégprofesszori címet.
  A HSB Matematika Tanszékével közösen, speciális továbbképzésként, matematikai versenyeket szervezett a fiatalok matematikai tudásának szintre hozása céljából.
  1997-ben – vendégtanári és matematikai továbbképző tevékenysége mellett – a HSB rektorának kezdeményezésére társtulajdonosként megalapította a DSI Informationstechnik GmbH start-up céget, amelynek ügyvezető igazgatója lett. Feladata űrtávközlési eszközök és szolgáltatások tervezésének, fejlesztésének és megvalósításának irányítása, különös tekintettel a fedélzeti számítógépek kriptográfiai megoldásaira. Az űrtávközlési projekteket az European Space Agency (ESA), az OHB System AG, a Deutsche Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR) megbízásából, illetve a BME-vel, a Thales Alenia Space (France) és a Telespazio (Italy) intézettel együttműködve koordinálta.
  Számos komplex kriptográfiai rendszer kidolgozásában vett részt vagy irányította azokat, pl. SAR-Lupe (Synthetic Aperture Radar): Németország első felderítő szatellit rendszere; ESGA (Europeanization of Satellite-Based Reconnaissance): a német SAR-Lupe és a Francia Helios rendszer közötti biztonságos összeköttetés földi kommunikációs hálózata; (Göktürk Crypto Board): a törökök nagy-felbontású optikai felderítő szatellit rendszere.
  Munkatársaival számos közös publikációt készített.

  2013-2015 között Chief Technology Officer (CTO) és társ-tulajdonos a 40 fős DSI Informationstechnik GmbH vállalatnál.

  2015-ben visszaköltözött Budapestre, majd társalapítója és ügyvezetője volt az ICoS Nemzetközi Kommunikációs Szolgáltató Kft.-nek.

  2016-ban Kriptográfiai rendszerek fejlesztése témában szemináriumot tartott az Óbudai Egyetem (ÓE) Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán.

  És ami még fontos
  • Hobbik: zene és könyvek, történelem, filozófia, valamint új országok, városok felfedezése, kultúrájuk megismerése. – Zongorázott, kórusban énekelt.
  • Ügyvezető igazgatóként kiváló közösséget alakított ki a DSI Informationstechnik GmbH cégben. Találkozókat szervezett a Brémában és környéken élő magyarokkal.

  Létrehozva: 2021.07.22. 18:53
  Utolsó módosítás: 2022.01.16. 18:52