Hinsenkamp Alfréd

Születési dátum:
1939.01.14.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1962.

 • Első komoly munkahelye a Központi Fizikai Kutatóintézet (KFKI) Elektronikus Kísérleti Műszergyártó Üzem (EKMŰ) volt; itt először hardver-fejlesztő, majd a Bemérő és Szerviz-csoport vezetője volt. Az EKMŰ által gyártott sokcsatornás analizátor gyártásba vitelében, majd a felhasználóknál a használatba vételben, üzemeltetésben volt aktív.

  1969-ben átment az egy éve megalakult Számítástechnikai Koordinációs Intézet (SZKI) Hardver Laboratóriumába, hardver fejlesztési osztályvezetőnek. 1970-ben Münchenben részt vett egy Siemens 4004 számítógép üzemeltetői kiképzésben.
  Az Országos Ösztöndíj Tanács az 1970-es években 3 ösztöndíjas tanulmányutat tett számára lehetővé: Angliában (1974), Japánban (1978), Németországban (1979)-

  Az SZKI-ban bekapcsolódva az Egységes Számítógép Rendszer ESZR munkáiba, kialakított egy Interaktív tervezési és dokumentálási rendszert, ezen belül számítógéppel segített eszközt a nyomtatott lapok tervezéséhez, az alkatrész-elhelyezéshez és a tervezés eredményének ledokumentálásához. Ezzel egy időben elkezdett gate-array tervezéssel foglalkozni.
  Hardver fejlesztőként feladatul kapta a francia CII Mitra125 számítógépéhez egy nagyon szoros teljesítmény-adatokkal specifikált lebegőpontos hardver operátor kifejlesztését, amit elismerten sikeresen megoldott. Ez a fejlesztés volt az áramköri tervezői tevékenységének a csúcsa. – Az elkészült operátor átvételére CII-s kollégák jöttek Pestre, feltöltötték a lebegőpontos tesztprogramot és elindították, majd a várható hosszabb futási idő miatt javasolták, hogy menjenek ebédelni. A társaság elindult, de még az ajtóig sem értek, amikor a gép jelezte, hogy sikeresen lefutott a teszt. A megdöbbenés leírhatatlan volt; várható volt a gyorsabb működés, de hogy ennyire!

  1986-tól – kérésére, főhatósági engedéllyel – Németországban dolgozott. Munkája: automatikus gyártórendszerek kifejlesztése és üzembe állítása Siemens rendszerű gyártás-automatizálási elemek és megoldások alkalmazásával (CIM-rendszerek) – Németországban és Szicíliában.

  1991-ben visszajött Magyarországra, és magánvállalkozóként kisebb rendszerfejlesztési, szoftver-fejlesztési feladatokat vállalt.

  1995-ben meghívták a Sysdata Kft.-hez (a bécsi PSE magyarországi leányvállalatához) telefonhálózatok menedzsmentje szakterületen működő szoftver-fejlesztési osztály vezetésére. Átvette és honosította a bécsi anyavállalatnál rendszeresített projekt-menedzsment és minőségügyi menedzsment módszereket, eszközöket: így a projekt-tapasztalati workshopok, a teamvezető-képzés, workshopok tartása, a rizikó-menedzsment, konfliktusmenedzsment, krízismenedzsment, ráfordításbecslés, minőségirányítás, megbeszélések moderálása, csoportdinamika.

  Eredményes projekt menedzsment tevékenységét (melyen belül agilis módszerekkel is foglalkozott) a Project Management Institute 2004-ben PMP (Project Management Professional) minősítéssel elismerte. – A Magyar Projektmenedzsment Szövetség (PMSZ) aktív tagja.

  2003-ban nyugdíjba ment, de még évekig folytatta ezt a megkezdett tevékenységet külső szakértőként, többek között a Siemens Rt.-nek is.

  Nyolc szabadalmazott találmány birtokosa, nagyobbrészt hardver tervezés és mintapéldány-megvalósítás témakörében.

  És ami még fontos
  • Külföldi továbbképzései:
   Siemens 4004 számítógép üzemeltető kiképzés – München 1970;.
   Trénerképző tanfolyamok PM-témában – Siemens PSE 1998-2003;
   Project Management Professional (PMP) – 2004 Project Management Institute.
  • Családszerető, 3 gyerek – 11 unoka – 6 dédunoka. (2020-as közlés.)
  • Felsőfokú nyelvismeret: angol, német, francia, olasz; középfokú szint: spanyol, orosz.
  • Humán érdeklődésű, irodalmi, zenei, képzőművészeti érdeklődése és műveltsége a nyelvtudása mellett jelentős.
  • Hobbik: aktív sportoló (sízés, versenyvitorlázás); a BME-n „Jó tanuló – jó sportoló”’ kitüntetést kapott.

  Létrehozva: 2020.05.05. 17:11
  Utolsó módosítás: 2020.05.06. 08:53