Hencsey Gusztáv

Születési dátum:
1945.
Születési hely:
Zell am See (Ausztria)
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - Leningrádi Elektrotechnikai Egyetem (LETI) - 1969.
 • Tudományos fokozat:
  MTA kandidátusa - a Szovjetunió Tudományos Akadémiája, Irányítástechnikai Rendszerek Intézete (IPU), Moszkva

  1969-től nyugdíjazásáig az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) munkatársa volt. Először számítógépes folyamatirányítással és lineáris rendszerekkel foglalkozott.

  1972-től az Intézet tudományos titkára lett, és e minőségében egyrészt a nemzetközi kapcsolatok felelőse, másrészt a – többnyire ugyancsak nemzetközi – tudományos konferenciák fő szervezője volt.

  A SZTAKI akkori igazgatója, Vámos Tibor kezdeményezésére 1984-ben Budapesten szervezték az IFAC (International Federation of Automatic Control) akkoriban három évenként sorra kerülő világkongresszusát, amelynél ő volt a szervező bizottság titkára. A kongresszus sikeréhez nagyban hozzájárult hathatós közreműködése: a kongresszuson részt vettek valamennyi számottevő ipari országból szakemberek.
  Ezt követően 20 évig volt a szervezet egyik titkára.

  1999-ben ugyancsak jelentős szerepe volt az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) és a Tudomány Nemzetközi Tanácsa (ICSU) által első ízben összehívott Tudomány Világkonferencia szervezésében.

  Nyugdíjba vonulása után a SZTAKI-val közösen létrehozott Scope Kft. tudományos konferencia-szervező vállalkozásában dolgozott.


  Létrehozva: 2020.05.07. 20:15
  Utolsó módosítás: 2024.03.07. 14:19