Héja Gergely

Születési dátum:
1976.02.01.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1999.
 • orvos-biológiai mérnök - BME - 2022.

 • A diploma megszerzését követően két évig az Egyetemen tanított.
  Érdeklődése és tevékenysége hamar az orvosi ismeretreprezentáció, terminológiai rendszerek kutatása-fejlesztése felé fordult. A tanítást követően az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézethez (ESKI, később: Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet – GyEMSZI), valamint az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz (ÁEEK) csatlakozott. Az ezredforduló éveit követően dolgozott az eEgészség programban (az elméleti előkészítés, az orvosbiológiai ontológiák és terminológiák kidolgozása, az egészségügyi adatok elektronikus továbbításának szabványosítása területén). Képviselte Magyarországot az európai uniós epSOS programban (The European Patient Smart Open Services), és dolgozott az ECDC-nek (az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ). A magyar egészségügy-informatikai infrastruktúra területén végzett munkájának is köszönhető a megvalósult eRecept szolgáltatás (papír alapú vények elektronikus változata).
  Munkái során értékes meglátásokat publikált az orvosi fogalomkezelés, az ontológiák, terminológiák fejlődési lehetőségeiről.

  Jelenleg (2022-től) az evosoft Hungary Kft.-nél dolgozik, és részidős oktató a BME Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszékén (MIT).


  Létrehozva: 2023.02.21. 14:59
  Utolsó módosítás: 2023.02.21. 14:59