Hazay Csaba

Születési dátum:
1941.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1965.

 • Az MTA Központi Fizikai Kutatóintézet (KFKI) ösztöndíjasaként járt egyetemre; végzés után bekapcsolódott a sokcsatornás digitális analizátor fejlesztésébe és kísérleti gyárgyártásba. Két szolgálati szabadom társszerzője is volt.

  1969-1989 között a Számítástechnikai Koordinációs Intézet (SZKI) Hardware Laboratóriumában kezdetben az R-10 számítógéphez szükséges perifériák illesztésén és a gép első hazai megépítésén dolgozott. Részt vett egy szolgálati szabadalom kidolgozásában is.

  A mikroprocesszorok megjelenésekor az M05X 16 bites mikroprocesszorra alapozott minigép vezető tervezője volt. Az M05X-re alapozva a Magyar Államvasutak (MÁV) számára rendező pályaudvari technológiát követő online rendszert kidolgozó osztály vezetőjeként váltott át szoftverfejlesztésre. Az elkészült berendezések Komárom, Hegyeshalom és Miskolc pályaudvarokon több évig 24 órás üzemben működtek.
  A hardver-közeli szoftver fejlesztés területén jelentős volt a Budapesti Rádiótechnikai Gyár (BRG) telefon vonalhosszabbítóként működő rádiótelefon rendszere csatornavezérlőjének szoftver-kialakítása, beleértve a szükséges valós idejű taszk-kezelő modult, amely alkalmas volt a Nemzetközi Telefonálás és Távíró Szolgáltatás (CCITT) Specifikációs és Leíró Nyelvének (SDL) ajánlása szerinti működés kiszolgálására.

  1990-után rövid ideig a Számítástechnika Alkalmazási Vállalat (Számalk) főosztályvezetőjeként bekapcsolódott a programozók képzésébe.

  1994-ben, a koncessziós telefontársaságok létrejöttekor csatlakozott az Invitel társaság jogelődjéhez. Részt vett a cég számítástechnikai infrastruktúrájának kialakításában. Fő területe – az interkonnekt feldolgozás szakértőjeként – a központok és a számlázási rendszerek közötti adatátvitel és adattranszformáció volt.
  A MATÁV hálózati koncessziójának lejáratakor a szükségessé vált társszolgáltatók közötti, immár saját elszámolási rendszert maga alakította ki és üzemeltette nyugdíjazásáig.

  Lásd még

  Létrehozva: 2020.08.03. 10:16
  Utolsó módosítás: 2020.08.27. 11:37