Háklár László

Születési dátum:
1930.04.14.
Születési hely:
n.a.
Halálozási dátum:
1994.10.12.
Végzettség, szakképesítés:
 • közgazdász - Számviteli Főiskola

 • Adataink alapján úgy tűnik, hogy végzése után a Számviteli Főiskolán tanított, ahol bekapcsolódott a felsőoktatási jegyzetírásba a könyvvitel területén.

  Az 1960-as években (legkorábban 1963-ban) az Építésügyi Minisztérium Számítógépesítési és Ügyvitelszervezési Vállalatnál (ÉM Számgép) helyezkedett el szervezőként, ahol vállalatirányítási modellek kidolgozásával és adaptálásával, adatfeldolgozási munkákkal, valamint számítógépek építőipari alkalmazásaival foglalkozott.

  1968-tól osztályvezető-helyettes lett az Információ Feldolgozási Laboratóriumban (Infelor).

  1969 közepétől a Pénzügyminisztérium Számítóközpont (PMSZK) igazgatója volt.
  Majd 1981-1987 között a PMSZK jogutódjának, a Pénzügyi Számítástechnikai Intézetnek (PSZTI) volt az igazgatója.
  Ezekben az években igazgatóként irányította a PMSZK/PSZTI-ben a makroszintű pénzügyi irányítást kiszolgáló Pénzügyi Információs Rendszer (PIR) fejlesztését és működtetését, amely akkor az ország legnagyobb informatikai eszközbázisával rendelkező államigazgatási informatikai rendszere volt. A rendszert az 1990-es évek közepéig működtették.
  Részt vett még egészségügyi számítások előkészítésében is.

  1986-1989 között a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán (PSZF) intézetigazgató volt. 25 éven át oktatott a PSZF-en és elődintézményében. Oktatott az Országos Vezetőképző Központban (OVK) és az Egyetemi Számítóközpontban is.
  Statisztikai informatikai vándorgyűlések és számos konferencia, rendezvény előadója volt.

  1988-1990 között a Siemens Kft ügyvezető igazgatója volt.

  1991-től a Siemens Hungary Rt. elnök-vezérigazgatója let – egészen 1994-ben bekövetkezett váratlan haláláig. Vezetése alatt alakultak ki a részvénytársaság üzletágai.

  Jelentős a publikációs tevékenysége; számos könyv, tankönyv és szakcikk szerzője.

  Több szakmai társaságnak, bizottságnak volt tagja, illetve tisztségviselője. Elnöke volt a Joint Venture Szövetségnek, alelnöke a Magyar Gazdasági Kamarának. Elnöke volt még az Államigazgatási Informatikai Fejlesztési Társaságnak (ÁIFT). Tagja volt az NJSZT-nek is.
  Szervezőbizottsági tagja volt az IFIP (International Federation for Information Processing) „International Seminar in Administrative Data Processing Hungary 1969” elnevezésű, féléves angol nyelvű adatfeldolgozási szemináriumnak, amelyet a fejlődő országok fiatal szakemberei számára tartottak.

  És ami még fontos
  • Család: két gyermek.
  • 1982-ben egy VT600 számítógépet ajándékozott az Egyetemi Számítóközpontnak. „Az egyetem első, nagyobb létszámú hallgató számára is hozzáférhető saját számítógépe egy Videoton VT600 típusú gép volt, amelyet a Pénzügyi Számítástechnikai Intézettől kaptunk ajándékba 1982 októberében. Ennek igazgatója Háklár László volt.” (Csépai János: Az Egyetemi Számítóközponttól az Informatikai Szolgáltatóközpontig.)

  Létrehozva: 2016.06.28. 19:50
  Utolsó módosítás: 2022.03.21. 14:54