Hajnal Miklós Pál

Születési dátum:
1943.03.29.
Születési hely:
Kiskőrös
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1967.
 • Tudományos fokozat:
  egyetemi doktor - 1980 - BME

  1967-tól a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Folyamatszabályozási Tanszékén volt előadó és gyakorlatvezető. Részt vett többek között a Gépi számítástechnika alapjainak oktatásában, kidolgozta és előadta az Adatgyűjtés és -feldolgozás, valamint a Robottechnika c. tárgyakat. Tanuló rendszerek címmel tudományos diákkört vezetett.

  Kutatási tevékenysége során folyamat-identifikációval, majd a tanuló rendszerekkel, alakfelismeréssel, képfeldolgozással, és a robottechnikával foglalkozott. A közreműködőkkel benyújtott Számítógépes képfeldolgozás a klinikumban c. dolgozatáért az MTA elnöke akadémiai pályadíjban részesítette. Számos ipari megbízásos kutatás-fejlesztési projektben dolgozott témavezetőként.
  1980-ban nyerte el az egyetemi doktori címet. 1983-tól az LSI-ATSz megbízásából könyvsorozatot szerkesztett és írt Robottechnika címmel. 1984-ben könyve jelent meg Programozható irányítórendszerek címmel.

  1986-tól az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) Robottechnikai osztályán projekt menedzserként folytatta tevékenységét. 1988-1991 között projektet vezetett a főként a textiliparban alkalmazható folyamatos vizuális minőségellenőrző rendszer kifejlesztése témában. 1990-ben részt vett az ISO nemzetközi robot-szabvány fejlesztésében.

  1991-ben az informatikus képzés beindításakor csatlakozott a Veszprémi (később Pannon) Egyetem Automatizálás Tanszékéhez. Kifejlesztette és előadta a Robotok irányítása, az Automatizált gyártás és a Műszaki kommunikáció c. tárgyakat; utóbbi keretében meghonosította a COIN (Conference on Information Technology) c. angol nyelvű hallgatói konferenciát. Bekapcsolódott a mechatronikai mérnökképzés megvalósításába; az 1994-es Joint Hungarian-British International Mechatronics Conference egyik szervezője volt.

  1995-ben távoktatási szakértői diplomát szerzett a Közép-Magyarországi Regionális Távoktatási Központban.

  1994-től folyamatosan vett részt az Európai Unió által kezdeményezett és támogatott általános felzárkóztatási, valamint IT kutatás-fejlesztési programok (PHARE Tempus és ESPRIT) projektjeiben. Ezek kapcsán többször volt 3 hónapos ösztöndíjas tanulmányúton külföldi egyetemeken.

  1997-ban megalakította az AdWare Fejlesztő és Tanácsadó Kft.-t. Ennek keretében a későbbiek során közreműködőkkel több száz minőségfejlesztési és szervezetfejlesztési projektet valósított meg.

  2010-2012 között témavezetőként dolgozott az Intelligent Energy Europe PROMETHEUS projektben. Részt vett még a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPTE) menedzsmentjének központi fejlesztésében.

  A Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) Központi oktatási bizottságában a felsőoktatás korszerűsítésén munkálkodott. 1997 és 2000 között az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság (OMFB), majd a MAG Zrt. megbízásából kutatás-fejlesztési pályázatok bírálójaként működött közre. Részt vett hazai konferenciák szervezésében és lebonyolításában.

  Rendszeres előadója volt külföldi és hazai szakmai konferenciáknak. Szerzője és társ-szerzője több mint kétszáz publikációnak.

  És ami még fontos
  • 2002-ben Management Consultant képesítést szerez a Japanese International Cooperation Agency (JICA) és Hungarian Productivity Center képzésén.
  • Nős, két házas gyermeke, nyolc unokája van. (2020-as közlés.)
  • A Magyar Hospice Alapítvány kuratóriumának elnöke.

  Létrehozva: 2020.05.31. 17:49
  Utolsó módosítás: 2020.06.02. 16:41