Gulyás Ottó

Születési dátum:
1932.06.22.
Születési hely:
Budapest
Halálozási dátum:
1988.09.10.
Végzettség, szakképesítés:
 • matematikus - ELTE - 1960. (Esti tagozat)
 • Tudományos fokozat:
  MTA kandidátusa - 1973.

  Az 1960-as évek végén, az 1970-es évek elején a Távközlési Kutató Intézetben (TKI) dolgozott az Információközlés és Feldolgozás Osztály tudományos osztályvezetőjeként. Nem csak a matematikai kutatásokban (statisztikus alakfelismerés, osztályozás), hanem a gyakorlati modellek felállításában, az algoritmusok kialakításában és azok számítástechnikai megvalósításában is részt vett. Lényegében az ez irányú eredményeinek összefoglalásaként született meg 1973-ban kandidátusi értekezése is, amelynek címe: „Az alakfelismerés néhány matematikai kérdése és alkalmazása”.

  1974-ben került az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) állományába. Korszerű és kiváló matematikai felkészültséggel megtalálta azokat a területeket a meteorológián belül, ahol hasznosítani tudta alapos képzettségét. Úttörő munkát végzett a klaszteranalízis, az alakfelismerés és az osztályozás elméleteinek különféle meteorológiai alkalmazásaiban, továbbá a meteorológiai idősorok és mezők elemzésének fejlesztésében. 1978-ban akadémiai pályázati díjat nyert, társszerzőkkel írott műve a „Meteorológiai mezők számítógépes analízise”.

  Publikációs tevékenységének alapvető és kimagasló műve a „Matematikai statisztikai módszerek a meteorológiában” címmel kiadott egyetemi tankönyv (társszerző: Dévényi Dezső), amellyel elnyerte a Magyar Meteorológiai Társaság Szakirodalmi Nívódíját.

  Jelentős egyetemi oktatói tevékenységet fejtett ki, továbbá egyik kezdeményezője és szervezője volt a biztosítási matematika újbóli egyetemi oktatásának. Matematikai iskolát alakított ki maga körül, amelyből egyetemi doktorok, aspiránsok, kandidátusok kerültek ki.

  Lásd még
  • publikációk
  • Dévényi D., Gulyás O.: Matematikai statisztikai módszerek a meteorológiában, Tankönyvkiadó, Budapest, 1988.


  Létrehozva: 2020.01.18. 21:12
  Utolsó módosítás: 2024.03.07. 11:36