Gróf András (Andy Grove)

Születési dátum:
1936.09.02.
Születési hely:
Budapest
Halálozási dátum:
2016.03.21.
Végzettség, szakképesítés:
 • vegyészmérnök - The City University of New York - 1960.
 • Tudományos fokozat:
  PhD - 1963 - University of California, Berkeley

  1936-ban Budapesten zsidó családban született Gróf András István. Felsőfokú tanulmányait az ELTE kémikus szakján kezdte, azonban az 1956-os forradalom leverése után az Egyesült Államokba emigrált. Tanulmányait a New York-i City College-ben folytatta és 1960-ban a vegyészmérnök szakon az évfolyam legjobbjaként diplomázott.

  1963-ban a Berkley Egyetemen PhD fokozatot szerzett. Ezt követően a Fairchild Semiconductor kutatás-fejlesztési részlegénél dolgozott.

  1968-ben a Fairchild két munkatársa, Robert Noyce és a róla elnevezett törvényről ismertté vált Gordon Moore társaként megalapította a Szilikon Völgyben az Intel Corporationt. Az Intel 1971-ben megalkotta a világ első mikroprocesszorát, az 1990-es évek elejére pedig már a világ legnagyobb félvezető-, illetve chipgyártójává vált.
  1979-től az Intel Corporation elnöke, 1987-től vezérigazgatója, majd 1997-től a vállalat vezérigazgatója és igazgatótanácsának elnöke egy személyben. A vezérigazgatói posztról 1998-ban lemondott, de 2005 májusáig az igazgatótanács elnöke maradt. Azt követően rangidős tanácsadóként segítette az Intel munkáját. Az Intel a számítástechnikai innováció egyik motorja azóta is.

  Az Intel vezetésében meghatározó hatással volt a munkafegyelem és a menedzsment terén; vezetési stílusa követendő példaként szolgált más informatikai vállalatok számára is. Több könyvet is írt a témába, legnépszerűbb közülük a „Csak a paranoiás marad életben” (Only the Paranoid Survive) című, 1996-ban megjelent műve.

  A Time című amerikai magazin 1997-ben az év emberének választotta.

  És ami még fontos
  • Család: két lány.
  • “Talán senki nem volt akkora hatással az Intel, a Szilikon-völgy formálódására és mind arra, amit ma a technológia világáról gondolunk, mint Andy Grove” – mondta az éveken át az Intel vezetőségéhez tartozó Pat Gelsinger, aki a VMware Inc. szoftvergyártó elnök-vezérigazgatója. “Nem lennék ott, ahol vagyok és nem lennék az, aki vagyok, ha Andy, aki 30 éven át a mentorom és a barátom volt, nincs rám ilyen óriási hatással” – tette hozzá.
  • “Szerencsésnek érzem magam, hogy én is ezek közé az emberek közé tartoztam. Ő a személyi számítógépes ipar létrehozásában az egyik frontember volt és bármikor is töltöttük együtt az időt, lenyűgözött éleselméjűsége és előrelátása” – hangsúlyozta Bill Gates, a Microsoft cég alapítója és tulajdonosa.

  Létrehozva: 2019.09.27. 18:07
  Utolsó módosítás: 2024.04.25. 17:07