Giese Piroska

Születési dátum:
1942.
Születési hely:
Budapest
Halálozási dátum:
2021.
Végzettség, szakképesítés:
 • fizikus - ELTE - 1965.
 • Tudományos fokozat:
  MTA kandidátusa - 1985

  Az egyetemi tanulmányai során, diákcsere révén eljutott a Humboldt Egyetemre (ahol későbbi férjét megismerte). Az egyetem elvégzése után Kelet-Berlinben a Nagyenergiai Kutató Intézetben kezdett dolgozni, ahonnan 1966-ban a dubnai Egyesített Atomkutató Intézetbe küldték ki (családostól) 3 évre. Itt ismerkedett meg a számítástechnikával, a számítógépekkel. – Informatikai témájú kandidátusi disszertációját 1973-ban védte meg Berlinben (Akademie der Wissenschaften der DDR); 1985-ben honosította.

  Amikor a család 1980 után már Magyarországon élt és dolgozott; ő az MTA Központi Fizikai Kutatóintézet (KFKI) Részecske- és Magfizikai Kutató Intézetben (RMKI) helyezkedett el, tudományos főmunkatársként. Számítógép hálózatokkal, internet alkalmazással foglalkozott, ezzel támogatva a fizikusok kutató munkáját. Élen járt az új számítógépes technológiák használatában és meghonosításában.
  1982-1985 újabb 3 évet töltött Dubnában; az ottani fejlesztésekben az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) támogatásával Fortran nyelvet használt.

  1990-ben a svájci CERN és az MTA közötti együttműködési megállapodáson magyar részről ő és Telbisz Ferenc vett részt. 1991 közepén már állt a vonal a CERN és az RMKI között; ezzel a genfi központ kapcsolatot biztosított a High Energy Physics Network (HEPNET) felé, amely a nagyenergiájú fizikai kutatásokkal foglalkozó intézményeket kötötte össze. (Ez volt az elsőként létesített hazai internet-vonal.)

  Magyarországon elsők között használt e-mail levelezést, illetve videokonferenciás rendszereket, és kifejezetten szorgalmazta a használatukat.

  Több nagy kutatási projekt számítógépes hátterének kutatásában és fejlesztésében vett részt. Olyan nagy nemzetközi projekteknek is részese volt, mint az Expanded Function Dental Auxiliary (EFDA) és az International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER).

  És ami még fontos

  Létrehozva: 2022.01.20. 20:28
  Utolsó módosítás: 2024.05.16. 23:32