Gerl Zsolt

Születési dátum:
1942.09.10.
Születési hely:
Cegléd
Halálozási dátum:
2021.10.06.
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1965.

 • Az egyetem elvégzése után az Elektronikus Mérőkészülékek Gyárában (EMG). kezdett dolgozni kutatómérnökként. Feladata a francia CII 10010 harmadik generációs számítógép átvételi munkáinak vezetése, az EMG 830 második generációs számítógép vezérművének megtervezése, majd a sorozatgyártás felügyelete volt. A Digitális Fejlesztés – Harmadik Generációs Számítógép részleg csoportvezetője, majd 1969-től vezetője volt.

  1971-től a Számítástechnikai Kutató Intézet (SZKI) Hardware Rendszertechnikai Laboratóriumában (HRL) dolgozott. 1983-tól az SZKI által tervezett és gyártott Proper számítógépek szoftverellátását vezette. Feladata volt az első magyar nyelvű programok hazai piacra vitele, valamint az IBM 370/125 prototípusú R15 számítógép fejlesztésében való részvétel, a hardver/szoftver interfész visszafejtése.

  1980-től az SZKI Software Laboratóriumba (SRL) ment laborvezető helyettesnek. Itt folytatta az M08X, majd az SZKI-ban fejlesztett Proper 16 számítógép operációs rendszerének (PROPOS-16) kidolgozását. 1983-tól a Laboratórium vezetője volt egészen 1988-ig. Egyik ismert fejlesztésük a GEM Draw Plus alkalmazói programcsomag volt (a Digital Research cég GEM/3 szoftverének magyar változata), melyben szabadkézzel rajzolt vagy előre definiált formákból ábrák voltak előállíthatók.

  1989-ben az akkor alakult SZKI Computer Média Rt. ügyvezető igazgatója lett. A Magyar Közlöny Kiadóval közösen elsőként adtak ki hazai elektronikus publikációt: a Hatályos Jogszabálygyűjteményt. Fontosabb fejlesztéseik voltak: a PC bázisú REDAKTOR elektronikus szerkesztőség keretprogram – konkrét rendszerből több százat értékesítve; Irnok nevű szövegszerkesztő (az XyWRITE III Plus magyar nyelvű változata, kiegészítve helyesírás-ellenőrző funkciókkal); GEM Desktop 3.0 grafikus környezet a GEM Draw Plus rajzoló programmal; REGISTER titkársági rendszer; TYPO kiadványszerkesztő munkahely (a Xerox Ventura Publisher 2.0 magyar nyelvű változata), melyből több mint kétszázat értékesítettek.
  1992-1994 között a Computer Media Számítástechnikai Fejlesztő és Fővállalkozó Rt. elnök-vezérigazgatója volt. Az amerikai FileNet cég optikai lemeztechnológián alapuló számítógépes rendszerének viszonteladójaként első vevőjük az Országos Rendőr-főkapitányság volt.

  1994-1996 között a KSH Számítástechnikai és Ügyvitelszervező Vállalatnál (SZÜV) a Staffware munkafolyamat (workflow) rendszer hazai alkalmazásának előkészítésében vett részt.

  1996-tól az Unisoftware Rendszerháznál, majd utódjánál a T-Systems Unisoftware-nél egy Staffware-bázisú országos irodahálózati rendszer kialakítását vezette, további projektekben is részt véve. Feladata volt még a Workflow automatizálási műhely szakmai vezetése is.

  2004-től W-CONTROL Bt. nevű vállalkozásában zárt virtuális közösségi rendszereket, valamint a Staffware piac hazai partnereként workflow alkalmazásokat tervezett. Még ebben az évben nyugdíjba ment.

  Lásd még
  És ami még fontos

  Létrehozva: 2022.01.15. 22:19
  Utolsó módosítás: 2022.02.15. 10:29