Gergely Csaba

Születési dátum:
1941.06.30.
Születési hely:
Budapest
Halálozási dátum:
2015.03.24.
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1964.

 • Az egyetem elvégzése után az Információ Feldolgozási Laboratóriumnál (Infelor) helyezkedett el előbb számítógép karbantartó-üzemeltetőként, majd rendszerfejlesztési feladatokat végzett.

  Később lektorként, társszerzőként részt vett a Számítástechnikai Oktató Központ (Számok) tananyagainak, jegyzeteinek készítésében – kártyaolvasók és lyukasztók, mágneses adatrögzítés, virtuális tárak stb. témakörben. Tagja volt a KSH által irányított Számítástechnikai Alkalmazásfejlesztési Tanácsnak (SZAT), vezette annak eszközalkalmazási munkabizottságát. A távadatfeldolgozás elismert hazai szakértője volt; kimagasló volt német és az angol nyelvismerete.

  1969-ben a Pénzügyminisztérium Számítóközpontban (PMSZK), majd a Számítóközpont átalakulás után a Pénzügyi Számítástechnikai Intézetben (PSZTI) dolgozott több mint 20 éven át. Előbb műszaki igazgatóhelyettesként, majd műszaki igazgatóként irányította az Intézet eszközfejlesztését és részt vett a pénzügyi információs rendszer (PIR) kifejlesztésének irányításában. Mint felhasználói szervezet műszaki vezetője, itt került kapcsolatba a Siemens számítógépekkel.

  A Siemens képviselőjeként részt vett a Magyar Szabványügyi Bizottság Nemzeti Elektrotechnikai Bizottságának munkájában. Két ízben szakértőként vett részt az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) munkájában is.

  Több publikációja jelent meg és számos előadást tartott; így pl. 1980-ban előadást tartott az IFIP Tokiói Világkonferenciáján.

  Nyugdíjas éveiben a Siemens Rt. kommunikációs tanácsadója és sajtó szóvivője lett; társszerkesztője volt pl. a Siemens 2005-ös jelentésének. Szerkesztője volt 2014-ben a „hi!tech”-nek, a Siemens Austria Innovációs Magazinjának.

  Megalakulása óta tagja volt az NJSZT-nek. A Számítógép-technikai Szakosztály titkáraként számos nagysikerű hazai és nemzetközi konferencia, konferencia sorozat (pl. COMNET) szervezésében vett részt. 1981-ben az NJSZT Országos és az Ügyvezető elnökség tagja lett, míg 1990-1994 között a Társaság alelnöke volt. 1986-ban és 1989-ben az NJSZT III., illetve IV. Kongresszusa Szervező Bizottságának elnöke, míg 1992-ben az NJSZT V. Kongresszusa Programbizottságának tagja volt. Részt vett az 1990-es években három alkalommal megjelent Computing in Hungary kiadvány szerkesztésében.

  1990-től az NJSZT részéről az International Federation for Information Processing (IFIP) nemzeti és TC6 képviselője, 1991-2001 között a General Assembly tagja volt. 1998-ban IFIP Trustee-nak választották két évre, és felkérték az Admission Committee vezetésére. Kulcsszerepet töltött be az IFIP Bécs-Budapesti Világkongresszusának öt évig tartó pályázati munkájában, majd a rendezvény (WCC’98) előkészítésében és lebonyolításában.

  Kitüntetései: Neumann-díj (NJSZT, 1983); IFIP Silver Core elismerés (IFIP, 1998).

  És ami még fontos
  • Család: két gyermek.

  Létrehozva: 2018.08.10. 20:59
  Utolsó módosítás: 2024.03.07. 10:54