Gémes Ferenc

Születési dátum:
1930.07.22.
Születési hely:
Komló
Végzettség, szakképesítés:
 • kohómérnök - NME - 1953. (fémkohómérnök)
 • kohóipari gazdasági mérnök - NME - 1964.
 • Tudományos fokozat:
  egyetemi doktor - 1978 - MKKE

  1953-tól a Sztálinvárosi Vasmű (későbbi nevén: Dunai Vasmű) Igazgatóságán beruházási feladatokat lát el. 1954-től a Nagyolvasztó Gyáregységnél a Műszaki Osztály vezetője, később anyagellátási és termelési üzemvezető. A kohói adagolási rendszer matematikai-statisztikai vizsgálatai a Kohászati Lapokban jelennek meg.

  1958-tól a Dunai Vasmű (DV) Kibernetikai Bizottságának tagja, majd a DV Szervezési Osztálya mellé rendelt Operációkutatási Osztály vezetője, ahol a Szegedi Tudományegyetem első négy (programtervező) alkalmazott matematikusából három is dolgozott (egyikük Kalmár László tanársegédje volt). Az M-3 számítógépen programozott munkák eredményeit az Operációkutatási Közlemények sorozatban adták közre. Az Operációkutatási Osztály legelismertebb munkája a DV évi 100.000 darabos meleg- és hideg hengerműi rendeléseinek gyártásba sorolási és termeléskövetési feladatait támogató széleskörű adatfeldolgozási rendszer, amely a raktárakba kihelyezett könyvelőgépek lyukszalagjaira épült, és az ELLIOTT 803/B, később az IBM 1440 számítógépeken futott.

  A miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem (NME) Kohó-és Fémipari (Dunaújvárosi) Főiskolai Karán az 197/72 tanévtől induló rendszerszervező üzemmérnök képzésben oktató, majd a Dunaújvárosi Főiskola (DUF) Számítógépközpontjának vezetője

  1978-ben számítástechnika szaktudományból az Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem (MKKE) közgazdaságtudományi doktorátust szerzett.

  1990-es nyugdíjba vonulásáig, rendszerszervezési munkákban vesz részt a Csepeli, a Diósgyőri és az Ózdi Kohászati Üzemeknél, valamint a Bakony Művekben és a Hódgépnél. A NOTO Országos Számítógéptechnikai Vállalat (NOTO OSZV) megbízásából programcsomagok R-gépekre való adaptációját végzi.

  Az NJSZT egyik alapító tagja. A Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa (KGST) országok Számítástudományi Albizottságának magyar tagja.

  Lásd még

  Létrehozva: 2015.11.22. 16:28
  Utolsó módosítás: 2018.10.15. 18:53