Gáspárik Dezső

Születési dátum:
1953.08.21.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • távközlési üzemmérnök - Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola - 1974.

 • A főiskola elvégzése után azonnal a számítástechnika területén helyezkedett el. 1974 őszétől a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Számítástechnikai és Ügyvitelszervező Vállalatának (SZÜV) keretein belül megalakult Egységes Számítógép Rendszer (ESZR) rendszereinek szervizelésével foglalkozott.

  Az iparág átszervezését követően,1975-től – áthelyezéssel – a frissen megalakított Országos Számítástechnikai Vállalatnál (OSZV) dolgozott hardver mérnökként. Feladata a mágneses perifériák üzemeltetése volt.

  1977-tól az ország egyetlen adatátvitellel is foglalkozó adatfeldolgozó vállalatánál, az Élelmiszeripari Gépi Adatfeldolgozó Vállalatnál (ÉLGAV) kezdett dolgozni. Feladata az ott üzemeltett számítógépek (Bull Gamma, R20, R22) üzemeltetése és karbantartása volt.

  1987-ben – az addig zárt piac részleges liberalizációját felismerve – az informatika területén már korábban is jelentős ismeretekkel rendelkező társaival (Dés Tamás, Fodor József) megalakították a Trigon Kft.-t, három önálló területtel (hardver, szoftver és PSION mobil alkalmazás). A Trigon Kft. sok területen évekig piacvezető volt.

  2005-ben eladta részesedését, melyet egy új önálló cégbe fektette be; ez a Trigon Consulting Informatikai, Oktatási és Pénzügyi Kft., melynek kezdettől fogva ügyvezetője. A cég főleg informatikai tanácsadással és informatikai képzések szervezésével foglalkozik.
  Bár 2019-től nyugdíjba vonult, de továbbra is a cég ügyvezetője maradt.

  És ami még fontos
  • Nyugdíjazását követően – az aktív éveiben csak dédelgetett – álmát valósította meg, folyamatosan fejleszti a terepasztalát. Persze a modellvasutaknál is kísért a múlt: mindent informatikai alapokon valósít meg (PLC, Arduino, digitális áramkörök).

  Létrehozva: 2020.04.23. 16:26
  Utolsó módosítás: 2024.03.07. 10:47