Gál Tibor

Születési dátum:
1947.11.07.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1972.
 • Tudományos fokozat:
  MTA kandidátusa - 1987 - Műszaki tudományok

  Az egyetem elvégzése után a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Villamosmérnöki Kar (VIK; később Villamosmérnöki és Informatikai Kar) Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének (AUT) oktatója volt.

  Oktató és kutató-fejlesztő tevékenysége két új tudományos és műszaki területhez kapcsolódik, a mikroprocesszor alapú rendszerek tervezéséhez, illetve a WEB technológiák fejlesztéséhez és elterjesztéséhez. Mindkét területen jelentősen elősegítette újdonságnak számító szakkönyvekkel és egyetemi jegyzetekkel a mérnökképzést és a szakemberek továbbképzését (a fontosabbak: Digitális rendszerek, Programozható logikák, Java programozás jegyzetek, A WEB programozása, Interfésztechnikák).

  Kutató-fejlesztő munkája és az általa vezetett digitális csoport eredményeként többek között alkalmazásra kerültek az 1980-as években újdonságnak számító mikroprocesszor alapú berendezések az alállomások vezérlőiben, a Paksi Atomerőmű riasztó rendszerében stb.
  Az általa kifejlesztett első hazai professzionális személyi számítógépet (M08X) a Számítástechnikai Koordinációs Intézet (SZKI) gyártotta és forgalmazta az 1980-as évek közepén. A kutatás-fejlesztés során több szabadalom tulajdonosa lett; szabadalmai ipari felhasználása eredményeként kétszer kapta meg a Kiváló Feltaláló kitüntetés Arany fokozatát.

  A WEB-hez kapcsolódva az elsőként kezdte meg a WEB programozás és a Java nyelv oktatását az egyetemen, s nevelt fel sok vezető informatikust.

  1978-ban védte meg egyetemi doktori, majd 1986-ban kandidátusi értekezését. 2000-ben Széchenyi Professzori Ösztöndíjban részesült. A BME címzetes egyetemi tanára.

  1978-1980 és 1990-1992 között két-két éven keresztül a Kyoto Egyetemen, illetve a Kyoto Advanced Software Technology & Mechatronics Research Institute intézetben dolgozott meghívott kutatóként. Az ottani fejlettebb technológiai környezetben megszerzett tudása, s majd az arra épülő hazai kutató-fejlesztő és oktató tevékenysége alapvetően hozzájárult a hazai tudományos és technikai fejlődéshez.

  Kitüntetései: Felsőfokú Tanulmányi Érdemérem (BME, 1973); Nívódíj (Magyar Elektrotechnikai Egyesület, 1976); First Prize (Osaka Expo – Applications of Microprocessors, 1980); Kiváló Feltaláló Arany fokozat (1986 és 1989); a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje (2016).


  Létrehozva: 2020.06.18. 20:30
  Utolsó módosítás: 2020.08.25. 19:55