Frey Tamás

Születési dátum:
1927.
Születési hely:
Pécs
Halálozási dátum:
1978.
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - Budapesti Műszaki Egyetem - 1950.
 • Tudományos fokozat:
  MTA doktora - 1968

  Diplomája megszerzése után tanársegéd a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) egyik matematikai tanszékén. 1951-től az MTA Alkalmazott Matematikai Intézetében aspiráns. 1956-ban kandidátus. Az első hazai elektronikus számítógép, az M-3 megépítése idején az MTA Kibernetikai Kutatócsoportjának (KKCS) munkatársa, majd 1962-től az utódintézmény, az MTA Számítástechnikai Központ (SZK) osztályvezetője, 1963-tól igazgatója. 1968-ban megvédi „Automaták, algoritmusok, optimalizálásuk és approximációjuk” c. akadémiai (MTA) nagydoktori disszertációját, amely a számítástudomány alapjaihoz kötődő első hazai nagydoktori munka. A matematika alkalmazási lehetőségeit is kutatva érdemei vannak az Erzsébet-híd újjáépítése számítógépes megoldásainak kidolgozásában.

  1969-ben a BME Villamosmérnök Kar (VIK) Matematikai Tanszékének egyetemi tanára, egyben az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet (SZTAKI) tudományos főtanácsadója. (A BME 1959/60-as tanévében első oktatója az akkor bevezetett Számológépek programozásának elméleti és gyakorlati kérdései c. választható tárgynak.)

  Főbb kutatási területei: biológiai jelek szimulációja, orvosi diagnosztikai problémák, programozáselmélet, matematikai nyelvészet. Eredményesen művelt orvosi témái: elektromiográfiás aktivitások klinikai-diagnosztikai célú matematikai analízisrendszere, új eljárás a kvázistacionárius bioelektromos folyamatok analízisére, a központi idegrendszer elektromos aktivitásai matematikai modellrendszere, gépi klinikai diagnosztika. Szabadalma: egy görbeletapogató, amely különösen alkalmas biológiai jelek feldolgozására.

  Könyvei mellett (magyar és idegen nyelvű) publikációinak száma több mint száz. Tagja az MTA Műszaki Tudományok Osztálya Automatizálási és Számítástechnikai Bizottságának és az NJSZT-nek. Szerkesztőbizottsági tagja a Studia Scientiarum Mathematicarum Hungaricae és az Acta Cybernetica c. lapoknak.
  Szerzőtársával, Szelezsán Jánossal együtt szerkesztette a Számítástechnika és a Matematikai kibernetika – e témakörökben elsőként megjelent – értelmező szótárakat (Akadémia Kiadó, Budapest, mindkettő: 1973.).


  Létrehozva: 2016.06.26. 14:15
  Utolsó módosítás: 2024.03.06. 23:08