Foltényi Vilmos

Születési dátum:
1941.07.01.
Születési hely:
Budapest
Végzettség, szakképesítés:
 • matematikus - JATE - 1964.
 • Tudományos fokozat:
  MTA kandidátusa - 1982

  Az egyetem elvégzése után az MTA Számítástechnikai Központban (MTA SZK) helyezkedett el, a Fidrich Ilona által vezetett részlegben. Első munkájaként Ural-2 gépre írt egy Elliott 803 autocode fordítóprogramot (így Elliott autocode programokat lehetett futtatni az Ural-2 gépen). A fordítóprogram előkészítésenként először írt gépi kódban egy nagyon egyszerű assemblert, melyet kis lépésekben továbbfejlesztve készült el a FIFO nevű assembler (FIFO: FIdrich FOltényi), amin aztán meg lehetett írni a fent említett fordítóprogramot. A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem (BKE) matematikusai írták meg hozzá a matematikai könyvtár elemeit. – Tudomása szerint ez volt az első Magyarországon írt fordítóprogram.

  A Számítástechnikai Központban végzett munkájával párhuzamosan az Információ Feldolgozási Laboratóriumban (Infelor) is dolgozott a Minszk-2 számítógépen. Többek között az Ural-2-hez hasonlóan írt egy Elliott autocode fordítóprogramot. Kifejlesztett egy MISI nevű fordítóprogramot is, és a Minszk assemblerhez írt egy hibakereső programot (batch felhasználására).

  Következő munkahelye az Országos Tervhivatal Számítástechnikai Központja (OTSZK) volt, ahol megtervezett egy ALMO fordítóprogramot; elkezdte az ICL számítógépre történő megvalósítási munkálatokat is.

  Későbbi munkahelye az Infelor volt. Részt vett a DATA SAAB által megrendelt DIL fordítóprogram írásában Svédországban (a fordítóprogram COBOL-ban íródott). Majd megkezdte munkatársaival az ALMO fordítóprogram implementálását az R10 számítógépre.

  Később a Fővárosi Tanács Számítástechnikai Központjában dolgozott, ahol tervezett 13 segédprogramot, amelyek a Logabax és az IBM gépeket kompatibilissá tették (ezen Párisban dolgozott). A Fővárosi Tanácstól küldték ki szakmai továbbképzésre Dubnába.

  A dubnai Egyesített Atomkutató Intézetben befejezte az ALMO R10-es fordítóprogram hátralévő munkálatait. A végső tesztelésre az ALMO nyelven írt (ALGOL 60-szerű) ALGAMS fordítóprogramot használta, amelynek egy részét szintén ő írta Moszkvában.
  Az ALMO fordítóprogramról írt kandidátusi disszertációját 1982-ben védte meg Moszkvában a Lomonoszov egyetemen.

  1982-ben Olaszországba emigrált. Rómában írt egy rövid üzletek adminisztrálására szolgáló programot Olivetti PC-re, assembler nyelven.

  1983-ban Amerikába költözött. Néhány érdekesebb munkája: egy Basic fordítóprogram grafikus része (100% Microsoft Basic kompatibilis); egy assembler a Motorola 68020 processzorra, FORTRAN Debugger PC-re (IBM nagygép kompatibilis), szintaktikai elemző a dBASE IV számára; Fortan, C és COBOL preprocesszorok SQL-betétek feldolgozására (100% IBM-kompatibilis); egy Unix-ra írt SQL adatbázis átvitele IBM nagygépre. Tervezett még egy adatgenerálására szolgáló egyszerű nyelvet is és írt hozzá egy fordítóprogramot.


  Létrehozva: 2021.11.17. 10:48
  Utolsó módosítás: 2024.03.06. 23:02