Fogoly Lajos

Születési dátum:
1947.03.06.
Születési hely:
Debrecen
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1971. (Híradástechnikai szak)

 • Az egyetem elvégzése után a Mechanika Laboratórium Híradástechnikai részlegénél kezdett, de rövid idő múlva a Számítástechnikai Koordinációs Intézet (SZKI) tudományos munkatársaként, hardver-közeli mikroprogramozóként részt vett az R-10, R-15 számítógépek háttértárainak fejlesztésében. Rendszeres résztvevője volt az Egységes Számítógép Rendszer (ESZR) C6 háttértárakkal foglalkozó moszkvai székhelyű nemzetközi koordináló testületnek.

  1980-tól négy éven keresztül az SZKI munkatársaként, szellemi export keretében a Siemens Austriánál dolgozott Bécsben. Rövid idő után szoftver projektvezetőként Siemens telefonközpontok szoftver fejlesztésében vett részt.

  1986-tól a Műszertechnikához igazolt kereskedelmi igazgatónak. Vezetésével a cég kereskedelmi volumene nagyságrendekkel nőtt.

  1989-ben külföldi felkérésre létrehozta a HRP Consultants S.A.R.L. kelet-európai részlegét, és annak igazgatójaként irányította a japán Star cég csúcstechnológiájú termékeinek kelet-európai kizárólagos értékesítését.

  1992-ben (szintén külföldi megkeresésre) létrehozta a tajvani DTK Komputer magyarországi disztribúciós cégét, a Gemlight-DTK Komputer Rt.-t. A céget vezérigazgatóként irányította, elnyerve a legsikeresebb európai DTK cég címet.

  1995-ben Gyurós Tibor felkérésére átvette a DataNet Rt. vezetését. Jelentős érdeme volt a cég irányváltásában, miszerint egy új technika, az internet felé fordult. A DataNet a hazai internet úttörője, zászlóshajója lett. Vezetése alatt került bevezetésre a mindenki számára elérhető profit érdekeltségű internet. Folyamatosan az egész országot lefedő hálózat került kialakításra. Úttörő módszer volt a Gyurós Tiborral közösen kidogozott és sikeresen alkalmazott, az IT szektorban egyedülálló franchise rendszer. 1987-ben részt vett a DataNet Rt. sikeres eladásában; amely után mint a cég volt vezérigazgatója, az internet üzletben 1,5 éves moratóriumra kényszerült. A moratórium ideje alatt cégek átvilágításával és cégek akvizícióinak elősegítésével foglalkozott.

  1999-ben Solt Ivánnal együtt megalakította az EQnet Zrt.-t, melynek elnök-vezérigazgatója lett. Graur Tamás tulajdonosként való belépése után a továbbiakban elnökként vett részt a cég stratégiai döntéseiben. Az EQnet Zrt. úttörőként vezette be az úgynevezett virtuális internet szolgáltatást, mely később széles körben általánossá vált Magyarországon. Számos kisebb nagyobb internetszolgáltató (pl. inter.net Magyarország) felvásárlásával jelentős szereplője lett a hazai internet piacnak. A cég 2010-ben sikeresen eladásra került; ezzel egyidőben nyugdíjba vonult.

  1994-1995 között az Informatikai Vállalkozók Szövetsége (IVSZ) elnökségi tagja, a hardver disztribúciós divízió elnöke volt.

  És ami még fontos
  • Nős; két gyermekük és egy unokájuk van (2020-as közlés).
  • Nagyszámú hobbijának él.

  Létrehozva: 2020.04.03. 10:48
  Utolsó módosítás: 2020.04.03. 15:34