Fogoly Lajos

Születési dátum:
1947.03.06.
Születési hely:
Debrecen
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1971. (Híradástechnikai szak)

 • Az egyetem elvégzése után a Mechanika Laboratórium Híradástechnikai részlegénél kezdett, de rövid idő múlva a Számítástechnikai Koordinációs Intézet (SZKI) tudományos munkatársaként, hardver-közeli mikroprogramozóként részt vett az R-10, R-15 számítógépek háttértárainak fejlesztésében. Rendszeres résztvevője volt az Egységes Számítógép Rendszer (ESZR) C6 háttértárakkal foglalkozó (moszkvai székhelyű) nemzetközi koordináló testületnek.

  1980-tól négy éven keresztül az SZKI munkatársaként, szellemi export keretében, a Siemens Austriánál dolgozott Bécsben. Rövid idő után szoftver projektvezetőként Siemens telefonközpontok szoftver fejlesztésében vett részt.

  1986-tól a Műszertechnikához igazolt kereskedelmi igazgatónak. Vezetésével a cég kereskedelmi volumene nagyságrendekkel nőtt.

  1989-ben külföldi felkérésre létrehozta a HRP Consultants S.A.R.L. kelet-európai részlegét, és annak igazgatójaként irányította a japán Star cég csúcstechnológiájú termékeinek kelet-európai kizárólagos értékesítését.

  1992-ben (szintén külföldi megkeresésre) létrehozta a tajvani DTK Komputer magyarországi disztribúciós cégét, a Gemlight-DTK Komputer Rt.-t. A céget vezérigazgatóként irányította, elnyerve a legsikeresebb európai DTK cég címet.

  1995-ben Gyurós Tibor felkérésére átvette a DataNet Rt. vezetését. Jelentős érdeme volt a cég irányváltásában, miszerint egy új technika, az internet felé fordult. A DataNet a hazai internet úttörője, zászlóshajója lett. Vezetése alatt került bevezetésre a mindenki számára elérhető, profit érdekeltségű internet. Folyamatosan az egész országot lefedő hálózat került kialakításra. Úttörő módszer volt a Gyurós Tiborral közösen kidogozott és sikeresen alkalmazott, az IT szektorban egyedülálló franchise rendszer. 1987-ben részt vett a DataNet Rt. sikeres eladásában, amely után mint a cég volt vezérigazgatója, az internet üzletben 1,5 éves moratóriumra kényszerült. A moratórium ideje alatt cégek átvilágításával és cégek akvizícióinak elősegítésével foglalkozott.

  1999-ben Solt Ivánnal együtt megalakította az EQnet Zrt.-t, melynek elnök-vezérigazgatója lett. Graur Tamás tulajdonosként való belépése után a továbbiakban elnökként vett részt a cég stratégiai döntéseiben. Az EQnet Zrt. úttörőként vezette be az úgynevezett virtuális internet szolgáltatást, mely később széles körben általánossá vált Magyarországon. A cég számos kisebb-nagyobb internetszolgáltató (pl. inter.net Magyarország) felvásárlásával jelentős szereplője lett a hazai internet piacnak. A cég 2010-ben sikeresen eladásra került; ezzel egyidőben nyugdíjba vonult.

  1994-1995 között az Informatikai Vállalkozók Szövetsége (IVSZ) elnökségi tagja, a hardver disztribúciós divízió elnöke volt.

  És ami még fontos
  • Nős; két gyermeke és egy unokája van.(2020-as közlés).
  • Nagyszámú hobbija van.

  Létrehozva: 2020.04.03. 10:48
  Utolsó módosítás: 2020.07.22. 10:49