Fidrich Ilona

Születési dátum:
1932.08.02.
Születési hely:
Budapest
Halálozási dátum:
1983.10.10.
Végzettség, szakképesítés:
 • matematika tanár és alkalmazott matematikus - SZTE - 1959. (matematika tanári oklevelét 1958-ban kapta)
 • Tudományos fokozat:
  MTA kandidátusa - 1964 - Moszkvai Állami Egyetem (honosítva)

  A Kalmár László professzor által 1957-ben indított (számológépes) szegedi iskola első évfolyamán végzett a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). 1958-tól 1 évet Tatabányán tanított matematikát. Közben megírta „Beindító programok az M-3 elektronikus számológépen” c. dolgozatát, melyet 1959-ben megvédve hazánk első (számológépes) alkalmazott matematikusa lett.

  Tatabányáról megpályázta – és megnyerte – a Kalmár László által kiírt gyakornoki állást. Professzorának ösztönzésére 1960-tól megkezdte aspiránsi tanulmányait a Moszkvai Állami Egyetemen. Disszertációjának témája a Dunai Vasmű (DV) termelési folyamatainak számítógépes szimulációja volt. Egy éven át dolgozott a Vasműben a szimulációs modellen, sok munkával gyűjtve hozzá az adatokat. A modellt aztán Moszkvában a SZTRELA-4 gépen programozta be. Disszertációját 1964-ben védte meg, megszerezve ezzel a matematikai tudományok kandidátusa címet, melyet még abban az évben honosított. – Fidrich Ilonát a magyar számítástechnika egyik első kandidátusaként tartják nyilván.

  Dolgozott Szegeden a József Attila Tudományegyetemen (JATE), az MTA Számítástechnikai Központban, a Beloiannisz Híradástechnikai Gyárban (BHG), az MTA SZTAKI-ban és a Számítástechnikai Koordinációs Intézetben (SZKI). Az Egységes Számítógép Rendszer (ESZR) munkálataiban adatbázisokkal foglalkozott.

  És ami még fontos
  • Fidrichica (ahogyan őt kortársai nevezték) fogalom volt: nagy munkabírású, mondhatni munkamániás, önzetlen és segítőkész ember, akit a kultúra iránti éhség mellett az első generációs értelmiség szorgalma és bizonyítási kényszere jellemzett.

  Létrehozva: 2016.01.23. 12:42
  Utolsó módosítás: 2019.06.22. 12:14