Fekete Gábor

Születési dátum:
1963.
Születési hely:
Sárvár
Halálozási dátum:
2023.
Végzettség, szakképesítés:
 • villamos üzemmérnök - Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskola, Budapest

 • Négy évig dolgozott a villamosiparban, majd a rendszerváltás után különböző szervezeteknél töltött be vezető beosztásokat. 1990 és 1994 között Budapest Főváros XVI. Kerületének polgármestere volt. 1999-től a Miniszterelnöki Hivatal munkatársa, majd a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője volt.
  2000-ben a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság programkoordinációs főosztályvezetőjeként az információs társadalom programok irányítását végezte. 2002-ben nevezték ki a Hírközlési Minisztérium főosztályvezetőjévé. Később a Veresegyház és Térsége Fejlesztéséért Kht. közigazgatási programvezetőjeként irányította a kistérségi társulási modellkísérlet közigazgatás-fejlesztési projektet.
  2010-től a Vidékfejlesztési Minisztériumban miniszteri biztos, ahol a feladata a Közhiteles Címregiszter (KCR) projekt elindítása és felügyelete volt. Nem sokkal később a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) e-közigatásért felelős helyettes államtitkára lett. A KIM-ben kiemelkedő szerepet vállalt a magyar e-közigazgatási intézményrendszer felépítésében és a kormányzati informatika fejlesztésében. Szakmai felügyelete alatt születetett meg az e-ügyintézés új koncepciója és törvényi szabályozási kerete, továbbá ekkor jöttek létre azok a szabályozott elektronikus ügyintézési szolgáltatások, amelyek a papírmentes közigazgatási működésnek fontos alapjai.
  A KIM megszűnését követően 2014-től az Országos Bírósági Hivatal informatikáért felelős elnökhelyettese volt. 2015-ben a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) főigazgatójának nevezték ki. 2016-ban azt a feladatot kapta, hogy a FÖMI-t integrálja Budapest Főváros Kormányhivatalába. Az átalakítást követően 2018-ig főosztályvezetőként vezette a szervezetet, majd a FÖMI feladatait is integráló Lechner Lajos Tudásközpont, Területi, Építészeti és Informatikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója lett 2019-ig.
  Betegsége miatt egy idő után nem vállalt kormányzati megbízatást, ugyanakkor évekig szakértője volt a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsnak (NHIT), valamint aktív tagja volt több szakmai civil szervezetnek.

  Lásd még

  Létrehozva: 2023.08.27. 12:36
  Utolsó módosítás: 2023.08.29. 13:12