Fekete Ádám

Születési dátum:
1928.12.04.
Születési hely:
Budapest
Halálozási dátum:
2021.04.27.
Végzettség, szakképesítés:
 • menedzser - Cleveland Western University - 1964.

 • Felsőfokú tanulmányait 1954-től a Cleveland Western University-n végezte el, a nappali pénzkereső munka miatt 10 év tanulás után.

  1969-ben négyen – ebből ketten magyar származásúak voltak – megalapították az International Systems Inc. nevű vállalatot, és elkezdték a Project Analysis + Control (PAC I.) nevű szoftvercsomag fejlesztését mainframe gépekre.
  1970 végére már 35 vállalat használta a szoftvert az Amerikai Egyesült Államokban. A fejlesztés során fő tevékenysége a tervezés és bemutatók tartása volt.

  A PAC I. szoftver terjesztése ügyében tárgyalásokat kezdtek Németországban a “Roland Berger és Partnerei” nevű, jó hírű vezetési tanácsadó céggel. Ennek a vállalatnak ún. Partnere lett. Rövid idő alatt a legnagyobb német vállalatok lettek a PAC I. szoftver felhasználói, többek között a német kormány is ügyfelük volt. Eközben nemzetközi képviselői hálózatot kezdett kiépíteni Europában (Anglia, Hollandia, Olaszország, Svédország), és tengeren túlra is terjeszkedtek (Dél-Afrika, Ausztrália, Japán, Brazília).

  Magyarországon az Interag Rt.-vel vették fel a kapcsolatot. Létrejött egy kompenzációs üzlet. A Magyar Híradástechnikai Egyesülés (MHE) megvásárolta a PAC I. szoftvert. A kifizetett összeg 100%-a visszakerült az MHE-hez a szoftver továbbfejlesztésére; így keletkezett a PAC II.

  1981-ben megkapta a svájci letelepedési engedélyt Zug Kantonban, így a PAC II. szoftver csomag nemzetközi központja Zug/Svájc lett 1989-ig. Miután ekkoriban a személyi számítógépek lassan kiszorították a mainframe szoftvereket, a PAC II. élete befejeződött. A szoftvert nem írták át személyi számítógépekre.
  1993-ban nyugdíjba vonult.

  És ami még fontos
  • Fekete Ádám teljes neve Nagyiványi Fekete Ádám. A Nagyiványi előnévvel rendelkező nemes család ősi birtokai már 1341 óta nagyrészt az egykori Baranya, Pozsega és Valkó vármegyékben terültek el.
  • Édesapja a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium nyugdíjosztály vezetője volt. 1944 végén a Minisztériummal együtt Szombathelyre, később Münchenbe menekültek. Fekete Ádám később családjával kivándorolt az USA-ba.
  • Kalandos életútjáról könyvet írt “Budapestről kerülővel Szigligetig” címmel.

  Létrehozva: 2020.10.06. 22:07
  Utolsó módosítás: 2024.03.06. 19:05