Fedina László

Születési dátum:
1933.06.23.
Születési hely:
Szekszárd
Halálozási dátum:
2022.12.22.
Végzettség, szakképesítés:
 • orvos - BOTE (Budapesti Orvostudományi Egyetem) - 1958.
 • fiziológus szakorvos - SOTE - 1981.
 • Tudományos fokozat:
  MTA kandidátusa - 1969.

  Summa cum laude minősítéssel történt diplomázása után 17 éven át végzett élettani kutatásokat a SOTE Klinikai Kísérleti Kutató és II. sz. Élettani Intézetben. Többször többhónapos külföldi tanulmányúton járt (Heidelbergi Egyetem, NSZK; Normál- és Kórélettani Intézet, Moszkva, Szovjetunió; Göteborgi Egyetem, Svédország; Orbeli Élettani Intézet, Jereván, Szovjetunió).

  1974-ben felkérték a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen (SOTE) akkor létrehozott Számítástechnikai Csoport első igazgatójának és tudományos tanácsadónak. Ez idő tájt társalkotója volt a CHRONOS krónikus betegkövető rendszernek.

  1981-től az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet (OITI) Élettani Osztályának osztályvezető főorvosa volt. Ez évtől címzetes egyetemi docensi kinevezést kapott.

  1992-től a Népjóléti majd az ebből alakult Művelődési és Közoktatási Minisztérium Oktatási Főosztályán, majd Általános Felsőoktatási Főosztályán főosztályvezetőjeként dolgozott nyugdíjazásáig (1995). Nyugdíjazását követően tevékenykedett az OITI Élettani Osztályán és a SOTE Élettani Intézetében; illetve szabadalmak és szakkönyvek, később novellák, regények fordításával foglalkozott.

  Tudományos munkássága során foglalkozott többek között non-invazív módszerekkel történő vizsgálatokkal, ezek módszertani és méréstechnikai problémáival és ehhez műszer-fejlesztéssel.

  Vezetőségi tagja volt a Magyar Élettani Társaságnak, és tagja a Tudományos Minősítő Bizottság (TMB) Elméleti Orvostudományi Szakbizottságának (1986-95), valamint a Méréstechnikai és Automatizálási Tud. Egyesületnek (MATE) és az NJSZT-nek; 1975-től az NJSZT Orvosbiológiai Szakosztálya vezetőségi tagjaként. Hazai és külföldi folyóiratokban megjelent közleményeinek száma: 50; szakfórumokon elhangzott előadásainak száma: 45.


  Létrehozva: 2023.03.28. 13:59
  Utolsó módosítás: 2024.04.01. 21:20