Feczkó Iván

Születési dátum:
1940.08.26.
Születési hely:
Budapest
Halálozási dátum:
2023.04.27.
Végzettség, szakképesítés:
 • villamosmérnök - BME - 1963. (Villamosmérnöki Kar, Híradástechnika Szak)

 • A Posta Központi Távíró Hivatalban, utóbb a Magyar Posta Távíró és Adatátviteli Igazgatóságán 1963-tól üzemeltetési és fejlesztési mérnök, 1971-től fejlesztési osztályvezető, majd 1974-től 1990-ig fejlesztési igazgatóhelyettes: kollégáival végezte, majd irányította a nem beszédcélú (adatátviteli, telex, távíró) szolgáltatások korszerűsítését. Több, a munkatársaival együtt fejlesztett és szabadalmaztatott műszaki megoldás is köthető a nevéhez (így olyan berendezés, amely lehetővé tette a telex előfizetői távhívást a hazaitól eltérő működésű európai hálózatokba). A világ 15 országában szerzett tapasztalataira is építve irányította az elektromechanikus berendezések digitálisra történő váltását az ország első belföldi és nemzetközi digitális központjában (ti. a Japán NEC NEDIX 510A típusú tároltprogram-vezérlésű távíró- és adatkapcsoló-központ beszerzése és üzembe helyezése). A COCOM embargó évei során több nemzetközi és hazai céggel együttműködve irányította az országos vonalkapcsolt és csomagkapcsolt adatátviteli hálózatok létesítését, valamint a kapcsolódó szolgáltatások bevezetését (Videotex, VSAT, EDI, DATEX-P-X.25 stb.).

  A posta és a távközlés szétválásával (1990) a Magyar Távközlési Vállalat (MATÁV) adat- és szövegkommunikációs- osztályának a vezetője lett. A vállalat állami tulajdonú vállalatból részvénytársasággá alakulását (1991) követően 1993-tól a MATÁV üzleti kommunikációs értékesítési szervezetének létrehozására és vezetésére kapott megbízást. Ettől az időszaktól kezdődően a közigazgatási és kiemelt ügyfelek kiszolgálásáért felelős különböző szervezeteket vezette.
  Nyugdíjba vonulását követően (2004) tanácsadóként a MATÁV-nál, majd 2006-tól 2011-ig a Magyar Telekomnál támogatta a közigazgatási és kiemelt ügyfelek kiszolgálását (részt vett az 1500 végpontos Sulinet intranet hálózat kialakításában és az Egységes Kormányzati Gerinchálózat (EKG) megvalósításában).

  Több évig előadó tanárként dolgozott a Puskás Tivadar Távközlési Technikumban. A Hírközlési Múzeumi Alapítvány kuratóriumi tagjaként részt vett a távközlés fejlődéséhez kapcsolódó emlékek megőrzésében. Aktívan tevékenykedett a nemzetközi távközlési szervezetek munkájában, együttműködött az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottsággal (OMFB). 1987-től egészen elhunytáig tagja volt a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesületnek (HTE).

  Kitüntetései: vezérigazgatói elismerés (Magyar Posta, 1968); A Posta Kiváló Dolgozója (Magyar Posta, 1971, 1987); Honvédelmi Érdemérem (honvédelmi miniszter,1976); Munka Érdemrend bronz fokozat (magyar állam, 1980); ”Hírközlésért” szakmai érem (KHVM (Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium) miniszter, 2004).

  És ami még fontos
  • Két technológiai és szolgáltatás-szemléleti generációváltásban vállalt irányító szerepet; gondolkodásmódjában a technológia-központúságtól eljutott az ügyfél-központúságig – mindezekkel széles körben szerzett elismerést.

  Létrehozva: 2024.03.21. 18:36
  Utolsó módosítás: 2024.03.21. 18:53