Farkas Ernő

Születési dátum:
1944.
Születési hely:
Szentes
Halálozási dátum:
1994.
Végzettség, szakképesítés:
 • matematikus - ELTE - 1968.

 • Elsősorban programnyelv-, élőnyelv-technológiában dolgozott az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetben (MTA SZTAKI), majd a MorphoLogic Kft. munkatársaként. Kiváló elméleti tudással és gyakorlati érzékkel vett részt több fordítóprogram hazai implementálásában. Nevéhez kapcsolódik Magyarországon az első disassembler, általános célú makroprocesszor, FORTRAN fordító, Lisp és BASIC interpreter, Ada implementálás.

  Társszerzője az első hazai számítógép segítségével készült szótárnak, és fő megálmodója egy sorrendfüggetlen függőségi nyelvtannak a magyar nyelvre, melynek modelljét meg is valósította. (Az ötlet alapján készült egy általánosan alkalmazható magyar mondatelemző.)

  Magyar és nemzetközi folyóiratokban jelentek meg cikkei. Egy ideig a Computational Linguistics and Computer Languages folyóirat egyik szerkesztője volt.
  1976-ban Farkas Gyula emlékdíjat kapott.

  És ami még fontos
  • Nagyszerű népszerűsítője volt a számítástechnikának. Cikkei a fordítás rejtelmeitől a természetes nyelv és a gép kapcsolatán keresztül a gépi versírásig közérthetőek voltak.
  • Kiváló amatőr képzőművész volt. Domborképei, szobrai egyéni látásmódot tükröznek.

  Létrehozva: 2016.06.26. 13:54
  Utolsó módosítás: 2023.11.26. 11:04